Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Żurawina - naturalny antybiotyk

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2013.11.25
Doceń i poleć nas
0
0

Żurawina - naturalny antybiotyk

 

Żurawina to niezwykła roślina, od wieków stosowana w medycynie ludowej ze względu na swoje lecznicze i antyseptyczne właściwości. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna, jednak obecnie dużo popularniejsza w użytku komercyjnym jest odkryta na początku XX w. w Ameryce Północnej żurawina wielkoowocowa, która sprowadzona przez człowieka zadomowiła się także w naszych lasach. Okres zbioru jej cennych jagód jest bardzo krótki, dlatego najczęściej spożywamy je w postaci przetworzonej. Niemniej najbardziej wartościowy jest świeży sok z nich wyciśnięty, zaś same owoce są dość cierpkie i nie nadają się do spożycia w postaci surowej. Zastosowanie lecznicze żurawiny jest bardzo szerokie i trudno wymienić wszystkie jej zalety.

 

 

 

Najbardziej znanym sposobem na spożytkowanie żurawiny jest wykorzystanie jej w profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Gdy jemy jej jagody, zawarte w nich substancje zakwaszają mocz oraz utrudniają szkodliwym bakteriom przylgnięcie do ścianek cewki moczowej, zapobiegając rozwinięciu się infekcji. Właściwości antyadhezyjne jej soku korzystnie wpływają również na stan jamy ustnej, wyraźnie zmniejszając liczbę obecnych w niej bakterii i przeciwdziałając powstawaniu próchnicy. Prawdopodobnie też żurawina hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, współodpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Najnowsze badania naukowe potwierdzają także antykancerogenne działanie owoców tej rośliny, co związane jest m.in. z dużą zawartością w nich antyoksydantów np. witaminy C. Te ostatnie chronią również przed starzeniem się komórek, eliminując wolne rodniki. Natomiast inny grupa substancji aktywnych, flawonoidy, ma niezwykle korzystny wpływ na układ krążenia, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i rozszerzając naczynia krwionośne.

 

 

 

Żurawina ponadto podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL i pobudza przemianę materii. Z powodu jej właściwości przeciwgrzybicznych i antybakteryjnych warto polecić ją przy infekcjach dróg oddechowych, a także - dzięki zawartości witaminy P - jako remedium na uciążliwe objawy menopauzy. Jako że bioaktywne składniki tych jagód nieźle znoszą przetwarzanie, prócz wspominanego już soku jak najczęściej sięgajmy też po dżemy, herbaty czy owoce kandyzowane.