Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Zupy owocowe

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.17
Doceń i poleć nas
0
0

Zupy owocowe

Zupy owocowe można przyrządzić zarówno z owoców świeżych, jak i gotowanych, jak również z owocowych przetworów (powideł, dżemów, marmolad, pulp owocowych, etc.). Oczywiście ze względu na większą zawartość składników odżywczych i witamin, najzdrowsze i najbardziej pożywne są zupy z owoców świeżych.

Generalnie do przygotowania zup owocowych nadają się owoce, które można rozetrzeć lub przetrzeć przez sito: owoce jagodowe (poziomki, truskawki, czarne jagody, maliny, porzeczki), jak również inne, wydrylowane: wiśnie, czereśnie, morele, etc. Tego typu zupy możemy ugotować z jednego rodzaju owoców lub połączyć kilka różnych, na przykład porzeczki z truskawkami.

 

Zanim przygotujemy zupę ze świeżych owoców, powinniśmy je dokładnie umyć, przebrać, a następnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodajemy cukier, śmietanę (opcjonalnie kefir, mleko lub śmietanę) i ewentualnie rozrzedzamy przegotowaną wodą. Do przygotowania zup owocowych możemy również użyć owoce suszone. Należy je zalać gorącą wodą(jeśli istnieje taka konieczność, najpierw je drylujemy) i odstawić na kilka godzin. Po ich upłynięciu garnek z owocami stawiamy na kuchence i na dość dużym płomieniu gotujemy je do momentu całkowitego rozgotowania. Następnie owoce przecieramy i dodajemy smietanę, cukier, ewentualnie inne przyprawy.


Zupa z truskawek

Składniki:

- 500 g. truskawek

- 100 g. cukru

- 15 g. mąki ziemniaczanej

- 25 g. śmietanki 30%


Przygotowanie:

Wodę (4 szklanki) zagotowujemy razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w małej ilości zimnej wody do momentu, aż nie będzie rzadnych grudek. Wlewamy do wrzącej, słodkiej wody i calość mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy śmietankę i znowu mieszamy. Truskawki myjemy, przebieramy i przecieramy przez sito. Przecier dodajemy do garnka z gorącą wodą – całość dokladnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Tak przygotowaną zupę możemy podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym lub biszkopcikami.


Zupa z suszonych śliwek

Składniki:

- 250 g. suszonych ślowek

- 100 g. cukru

- cynamon

- goździki

- 13 g. mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy sześcioma szklankami wrzącej wody. Dodajemy cynamon i goździki. Gotujemy ok. 40 minut i odcedzamy, zachowując wodę. Śliwki przecieramy przez sito. Przecier przekładamy do garnka, dodajemy odcedzoną wodę i zagotowujemy. W małej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Zupę podajemy na ciepło.

Smacznego!