Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Zupy na czerwonym winie

Anna Pytel
Utworzono: 2014.05.07
Doceń i poleć nas
0
0

Zupy na czerwonym winie

 

Czerwone wino może być nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, zwłaszcza dań głównych, lecz równie świetnie sprawdza się jako jeden z ich składników. Czerwonego wina możemy użyć na przykład, przygotowując smaczne zupy. Oto kilka przykładów.

 

 

Zupa serowa z czerwonym winem

 

 

Składniki:

- 200 g startego żółtego sera typu Cheddar lub Ementaler

 - 2 cebule

 - 3 łyżki śmietany kremówki albo 18% śmietany do zupy

- 1,5 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka masła (do grzanek)

- 3 łyżki półwytrawnego czerwonego wina

- 1 litr rosołu wołowego (może być z kostki), z którego odlewamy pół szklanki

- 8 sucharów lub grzanek z chleba tostowego

- 2 ząbki czosnku

- sól , pieprz

- natka pietruszki i kopru

 

 

 

 

Przygotowanie

 

Bulion doprowadzamy do wrzenia.

 

Drobno posiekaną cebulkę rumienimy na patelni. Dodajemy do niej mąkę i cały czas mieszając, podsmażamy. Zalewamy bulionem i mieszamy na ogniu, aż płyn wyparuje.

 

Przygotowaną zasmażkę dodajemy do wrzącego  bulionu i gotujemy na dużym ogniu przez około 5 min.

 

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy starty ser, cały czas mieszając.

 

Gdy ser całkowicie się rozpuści, zdejmujemy zupę z gazu, dolewamy wino i dalej mieszamy.

 

Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zupę podajemy przyozdobioną pietruszką i koperkiem i z ciepłą grzanką nasmarowaną masłem i czosnkiem.

 

 

Zupa z czerwoną cebulą i czerwonym winem

 

 

Składniki:

- cebula czerwona średnia: 1 kilogram
- wino wytrawne czerwone: 250 mililitrów
- korzeń pietruszki, obrane i pokrojone w małe kawałki: 4 sztuki

 

 

 Przygotowanie:

Czerwoną  cebulę posiekaną w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju.

 

Gdy nabierze brązowego koloru, zmniejszamy ogień i podsmażamy ją przez około 45 min, co jakiś czas mieszając.

Gdy cebula stanie się złocisto-brązowa dodajemy do niej szklankę wytrawnego czerwonego wina i pozostawiamy na ogniu, aż wino odparuje.

 

W międzyczasie z litra wody i kostki rosołowej przygotowujemy bulion. Dodajemy do niego cebulę z winem.  Całość podgrzewamy na małym ogniu przez około 10-15 min. Do smaku doprawiamy pieprzem i ewentualnie parmezanem i czarnym sezamem.

 

Znakomitym dodatkiem do zupy są frytki z pietruszki. Korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube słupki, polewamy oliwa, obsypujemy pieprzem i zapiekamy w piekarniku. Doprawić do smaku solą. 

 

 

Zupa z żółtej cebuli i czerwonym winem

 

 

Składniki:

- 5 średnich cebul

- 2 skrzydełka z kurczaka

- około pół szklanki wina octowego lub pół szklanki czerwonego wina i 2 łyżki octu winnego 

- 3 łyżki przyprawy włoskiej (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól)

- oliwa z oliwek

- 1 kostka bulionu z kury

- 6 ziaren pieprzu

- łyżka przyprawy warzywnej typu Vegeta

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

sól 

- pieprz

- około 1,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Skrzydełka zalewamy wodą, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i 1 łyżką przyprawy włoskiej i gotujemy przez około 20 min.

 

W międzyczasie pokrojoną w wióry cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek z połową porcji mieszanki czerwonego wina zmieszanego z octem winnym.

 

Kiedy cebulka się zeszkli, zalewamy ją gotującym się bulionem, dodajemy przyprawę warzywną, sól, pieprz, resztę mieszanki wina oraz 2 łyżki przyprawy włoskiej i przykrywamy.

 

W kilku łyżkach zupy rozpuszczamy kostkę bulionową i dodajemy do całości.

 

 

Zupę gotujemy na wolnym ogniu, aż cebula całkowicie zmięknie.  Podajemy z ciepłymi grzankami. 

 

Barszcz korzenny

 

Składniki: 

- 3 średniej wielkości buraki

- 3 jabłka

- 1,5 litra wywaru z warzyw

- łyżka masła

- 2 listki laurowe

- 6 goździków

- kieliszek czerwonego wina

- filiżanka śmietany

- łyżka cukru

- sól do smaku

Przygotowanie:

Obrane jabłka i ziemniaki ścieramy na tarce i dusimy na maśle przez kilka minut. Zalewamy wywarem, doprawiamy goździkami, listkiem laurowym, solą, cukrem i gotujemy, aż buraki będą miękki, tj. około 2 godzin.

 

Pod koniec gotowania dodajemy wino i śmietanę.

 

Zupę podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem.

 

 

 

Zupa piernikowa

 

 

Składniki:


- 4 centymetry imbiru
- 7 goździków
- 2 kilogramy dojrzałych śliwek węgierek
- pół butelki czerwonego wina wytrawnego
- łyżeczka cynamonu
- kwaśna śmietana
- pół kostki masła
- dwie łyżki miodu
- szczypta soli
- odrobina startej gałki muszkatołowej
- kilka pierników toruńskich bez polewy i glazury

 

 

Przygotowanie:

 

W dużym garnku topimy pół kostki masła. Dodajemy do niego goździki, drobno pokrojony imbir, a po chwili połówki śliwek bez pestek. Wszystko energicznie mieszamy.

 

Dodajemy  pół butelki ulubionego wytrawnego czerwonego wina  i gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, raz na jakiś czas mieszając.

 

Następnie przy pomocy blendera w garnku miksujemy śliwki na gładką masę.

 

Dodajemy przyprawy: cynamon, szczyptę soli i dwie łyżki miodu, mieszamy.

 

Jeśli zupa będzie zbyt kwaśna można dosłodzić ją miodem lub cukrem.

 

 

Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną kawałkami pierników.

 

 

Na koniec całość na talerzu posypujemy kawałkami pierników.

 

Zupa z czerwonej fasoli

 

 

Składniki:

- ½ kg czerwonej fasoli

- 100 g szynki parmeńskiej

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy

- 250 ml czerwonego wina półwytrawnego

- 1 gałązka rozmarynu

- sól i pieprz

- makaron świderki

 

 

Przygotowanie:

 

Fasolę myjemy, zalewamy obfitą ilością wody i pozostawiamy na noc.

 

Cebulę i czosnek siekamy, a rozmaryn kroimy na drobno i razem smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.

 

Dolewamy wino i na małym ogniu gotujemy do odparowania płynu.

 

Dodajemy fasolę oraz 2 litry wody, w której się moczyła.  Doprawiamy solą i pieprzem i przez ok. godzinę pod przykryciem gotujemy na małym ogniu.

 

Połowę fasoli wyjmujemy z zupy, miksujemy i ponownie wkładamy do garnka.

 

W oddzielnym garnku gotujemy makaron świderki.

 

 

Zupę podajemy z makarony,  zakropioną oliwą i posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

 

 

Zupa dyniowa z miodem i winem

 

 

Składniki:

- dynia (około 2 kg)

- pestki z dyni

- rozmaryn

- miód (3-4 łyżki)

- oliwa z oliwek (3-4 łyżki)

- sok z 1 cytryny

- sól

 

 

Przygotowanie: