Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Zupa krem z białych warzyw

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Wielbiciele zup kremów zwracają uwagę na ich jedwabistą konsystencję. Jeśli chodzi o smak, to każdy może wśród nich znaleźć coś dla siebie, ponieważ zupę krem można przyrządzić z większości dostępnych składników. Są więc zupy kremy z brokułów, borowików, kurek, pomidorów, pieczarek, ziemniaków, dyni, kukurydzy i wielu innych.

Tak naprawdę, aby zrobić zupę krem, nie potrzebujemy specjalnych narzędzi, oprócz blendera, za pomocą którego rozetrzemy zupę, aż przyjmie kremową postać. Jednym z pysznych przykładów tego typu zup, jest zupa krem z białych warzyny.

Aby ją przyrządzić potrzebujemy:

- litr wywaru warzywnego

- 1 średni seler (możemy użyć tego, na którym gotowaliśmy wywar)

- 1 średnią pietruszkę (możemy użyć tej, na której gotowaliśmy wywar)

- 4 ziemniaki

- kalarepę

- pół niedużego kalafiora

- por – białą część

- 1-2 ząbki czosnku

- 175 ml. mleka

- sól, biały pieprz

- natkę pietruszki do dekoracji

Seler, pietruszkę (jeśli używamy świeżych, a nie z wywaru), kalarepę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w półtalarki, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko wrzucamy do wywaru i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Jeśli użyliśmy selera i pietruszki, które wykorzystaliśmy do ugotowania wywaru, dodajemy je pokrojone dopiero pod koniec gotowania reszty warzyw. Kiedy warzywa są już ugotowane, rozdrabniamy je na krem za pomocą blendera. Dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i często mieszając doprowadzamy zupę do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy na ciepło, z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki.