Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Zielona herbata i jej lecznicze właściwości

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Zielona herbata w filiżance i czajnik

W Japonii zielona herbata jest symbolem zdrowia i długowieczności. Przekonanie to odnajduje uzasadnienie w badaniach naukowych, które dowodzą, że napary i wyciągi z zielonej herbaty pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę.

 

Najważniejszym prozdrowotnym składnikiem zielonej herbaty są antyoksydanty. Chronią one komórki przed uszkodzeniem oraz stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych, w tym chorób serca. Ponadto, oprócz antyoksydantów zielona herbata zwiera garbniki, które również zwalczają wolne rodniki, zapobiegając powstawaniu komórek nowotworowych. Jeden z antyoksydantów zawartych z herbacie - katechina, zmniejsza absorpcję jelitową cholesterolu, jest zatem ważnym elementem w diecie osób z nadciśnieniem. Zielona herbata jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne, fluor oraz flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.

 

 

 

Napar z zielonej herbaty pobudza układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych, przyśpiesza metabolizm i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, co za tym idzie, wspomaga odchudzanie. Co więcej, pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Naukowcy twierdzą, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych. Ich zdaniem polifenole zawarte w naparze z zielonej herbaty zwiększają skuteczność zwalczania szkodliwych związków, jak nadtlenek wodoru i beta-amyloid przyczyniających się do powstawania tych chorób .

By nasz napar z zielonej herbaty zachował wszystkie prozdrowotne właściwości, należy odpowiednio go przygotować. Temperatura wody zależy od gatunku herbaty, zazwyczaj wynosi ona od 60 do 90 stopniami Celsjusza. Napar z pierwszego parzenia zawiera dużo teiny, działa zatem pobudzająco, z kolei drugie parzenie działa uspokajająco, pomaga wyciszyć się i zrelaksować.