Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Filtruj produkty

Wybrane

Anuluj
Wczytywanie...
    B2BBlogStrefa PromocjiGazetka
    Kategorie
    loader
    Nie znaleziono produktów w kategorii
    "Kakao i czekolady BIO / ekologiczne"
    Nie znaleziono produktów w kategorii

    Spróbuj wybrać inną kategorię, zmienić kryteria wyszukiwania lub ograniczyć ilość wybranych filtrów.

    Nie znaleziono produktów w kategorii

    Czekolady i kakao BIO - podstawowe informacje


    Czekolada to królowa wszystkich łakoci, jest słodka, przyjemnie rozpuszcza się w ustach i trzeba wykazać się niesamowicie silną wolą, by poprzestać na jednej kostce. Na rynku są dostępne zdrowe BIO kakao i czekolady, z których można tworzyć wspaniałe desery, sosy czekoladowe, napoje lub zjadać same, ciesząc się doskonałym smakiem.


    Kakao jest pysznym napojem uwielbianym w szczególności przez najmłodszych. Korzystnie wpływa na pracę umysłu, a także dodaje energii. W naszym sklepie internetowym kupią Państwo tanio tradycyjne kakao, a także granulowane, z którego można przygotować pożywny napój dla swoich pociech.


    Produkcja kakao

    Kakao powstaje z ziaren drzewa kakaowego Theobroma cacao rosnącego w klimacie równikowym. Początkowo ich barwa jest jasna, a po procesie fermentacji zyskuje ciemno-brązowy odcień. Następnie ziarna są prażone, a gdy ich wierzchnia powłoka pęka wydobywa się z nich jądro ziarna – kluczowy element produkcji. Kolejny etap to mielenie ziaren, w wyniku czego powstaje miazga kakaowa, której 55% składu stanowią tłuszcze. Następnie poddawana jest dalszemu tłoczeniu, w wyniku którego tłuszcz ten oddziela się od proszku kakaowego.


    Kakao tradycyjne i kakao granulowane

    Kakao tradycyjne jest bogate w białko, magnez, cynk, wapń oraz przeciwutleniacze. Korzystnie wpływa na pracę umysłu i dodaje energii. Natomiast kakao granulowane łatwo się rozpuszcza, dlatego też możne je przyrządzać nie tylko na gorąco, ale również na zimno. Niestety zawiera ono więcej cukru niż kakao tradycyjne, a także mniej witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W naszym sklepie on-line można również kupić tanio pyszne przekąski i słodycze.


    Kakao i czekolady - poradnik:


    Jakie kakao kupić?


    Najlepiej wybierać prawdziwe kakao ekologiczne, bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały oraz dostępne w naszym sklepie kakao z fair trade, czyli produkowane z poszanowaniem ludzi i środowiska. Z proszku możecie Państwo zrobić napój, czekoladę, ciasto, jak również doskonały sos czekoladowy.


    Jak zrobić sos czekoladowy z kakao?

    Surowe kakao w proszku wspaniale nadaje się do przyrządzenia domowego sosu czekoladowego – wystarczy użyć: mleko, masło i cukier. Lżejsza wersja przepisu zakłada wykorzystanie wody zamiast mleka. Można także przygotować sos z napoju roślinnego, oleju kokosowego, syropu klonowego i kakao. Wystarczy pominąć napój, a otrzymaną masę wlać do foremek do lodu. W ten sposób powstanie wspaniała gorzka czekolada. Jeśli uwielbiacie Państwo smak słodkich kostek BIO kakao i czekolady zachęcamy do przekonania się jak wspaniale smakuje dostępna w bdsklep czekolada biała z wanilią BIO na napoju ryżowym.


    Ile kalorii ma kakao?

    Warto włączyć do diety kakao. Wartości odżywcze znanego od starożytności proszku oraz jedynie 45 kcal w jednej łyżce sprawiają, że może być doskonałym składnikiem wielu potraw i deserów. Świetnie smakuje kakao do picia na bazie mleka i odrobiny naturalnego miodu. W wielu zdrowych przepisach coraz częściej surowe kakao jest zastępowane przez karob.


    Co to jest karob?

    Karob to mączka - proszek z chlebka świętojańskiego, który jest łudząco podobny do kakao – ma jednak mniej tłuszczu i naturalnie słodki smak Ponadto wpływa korzystnie na żołądek i jelita.


    Karob czy kakao – co wybrać?

    Zarówno kakao, jak i karob są bogate w cenne składniki odżywcze. Osoby dbające o linię na pewno ucieszy niższa zawartość tłuszczu w mączce. Zachęcamy Państwa do używania w kuchni obu produktów i eksperymentowania. Kakao i karob można mieszać, warto spróbować jak świetnie smakuje gotowy wegański napój czekoladowy.


    Warto wprowadzić do jadłospisu BIO kakao i czekolady, ponieważ mają dużo witamin i minerałów, a ich dobrze znana słodycz w zdrowszej odsłonie na pewno wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha.