Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Zasady zamrażania produktów.

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.05.14
Doceń i poleć nas
0
0

Zamrażanie produktów to dość ekonomiczny i zdrowy sposób na przechowywanie jedzenia. Pozwala nam na długo zachować świeżość przechowywanych produktów bez konieczności ich konserwacji przy pomocy soli czy octu lub cukru. Mrożone produkty smakują w zasadzie tak samo jak przed mrożeniem a co więcej możemy zamrażać niemalże każdy produkt. Ale decydując się na mrożenie jedzenia musimy przestrzegać kilku ważnych zasad.

 

Zawsze zamrażaj świeże produkty

Pamiętajmy o tym, że zamrażać można wyłącznie świeże produkty. Fakt, że bakterie z pożywienia przestaną się rozwijać w niskiej temperaturze, ale nie zginą całkowicie. Dlatego jeżeli owoce zaczynają pleśnieć czy gnić nie możemy ich mrozić nawet jeśli zepsutą część produktu wytniemy. To samo dotyczy mrożenia mięsa i ryb. Do zamrożenia nadają się wyłącznie świeże produkty dobrej jakości.

 

W czym mrozić

Najłatwiej jest poukładać produkty jeżeli mają one kształt kostki lub prostokąta. Dlatego też najlepiej zamrażać jedzenie w plastykowych pojemnikach. Jeżeli chcemy przy tym podzielić jedzenie na porcje możemy do jednego pojemnika włożyć ten sam produkt, a każda porcja powinna znaleźć się w oddzielnej foliowej torebce. Dzieląc produkty na porcje zastanówmy się nad wielkością porcji oraz jej przeznaczeniu. Na przykład szykując warzywa na zupę podzielmy je na porcje, które zużyjemy jednorazowo. Poza tym przed zamrożeniem dobrze jest pokroić warzywa i oczywiście dokładnie je umyć oraz poobierać. Bardzo ważne jest dokładne opisanie zamrożonych produktów. Na opakowaniu wypiszmy wyraźnie co się w nim znajduje oraz datę zamrożenia. Dzięki temu będzie nam łatwiej znaleźć wszystko czego potrzebujemy. Poza tym mrożone produkty możemy przechowywać najdłużej do roku, jeżeli opatrzymy każde opakowanie datą nie przekroczymy tego terminu.

 

Co można mrozić

Jak już wcześniej wspomniano niemalże każdy produkt nadaje się do przechowywania w zamrażarce. Ważne aby były to świeże i czyste produkty. Przy mrożeniu owoców, na przykład truskawek, musimy pamiętać aby najpierw je dokładnie umyć, bo po rozmrożeniu nie uda nam się tego zrobić. Jeśli chodzi o surowe mięso to dobrze jest usunąć z niego kości przed zamrożeniem, bo później będzie to dość trudne a poza tym usuwając kości oszczędzamy miejsce w zamrażarce. Nigdy nie zamrażamy ciepłych potraw! Poza tym istnieje kilka produktów, które się nie nadają do przechowywania w zamrażarce. Są to: sałata, cykoria, jajka, awokado, banany, bezy, surowe ciasto na biszkopt, rzodkiewki, cebula i galaretki owocowe.

 

Nie wszystko na jednej półce

Zamrażając jedzenie musimy pamiętać jeszcze o jednej ważnej zasadzie. Mięso, warzywa i owoce powinniśmy przechowywać na oddzielnych półkach lub w oddzielnych szufladach w zamrażarce. Po pierwsze, jeżeli zdarzy nam się awaria sprzętu, soki z rozmrożonych produktów mogą zanieczyścić mięso czy owoce. Poza tym, często różne wysokości w zamrażarce mają różną temperaturę. Na półkach o najniższej temperaturze należy przechowywać mięso, owoce i warzywa układamy zaś wyżej. Na koniec warto przypomnieć, że każdy produkt możemy zamrozić jedynie raz. Po rozmrożeniu nie nadaje się on do ponownego zamrożenia, dotyczy to w szczególności lodów. Dlatego po rozmrożeniu produktów jeżeli ich nie zjemy musimy je wyrzucić.