Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
Kategorie

Zakalec w cieście – jak się go ustrzec

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.03
Doceń i poleć nas
0
0

Zakalec w cieście

Czasem zdarza się, że podczas pieczenia ciasta powstaje nam zakalec. I choć wiele osób twierdzi, że lubi zakalce i smakują im nawet bardziej, niż niektóre ciasta, to jednak warto zapoznać się z kilkoma zasadami, które sprawią, że nasze ciasto będzie idealnie wypieczone.

Jak zapobiec powstawaniu zakalca?

- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

- upewniajmy się co do daty przydatności do spożycia używanych produktów

- mąką, którą stosujemy do pieczenia zawsze powinna być dokładnie przesiana

- przygotowując ciasto, którego jednym ze składników są jajka, nie mieszajmy go mikserem zbyt długo, a jedynie do momentu dokładnego połączenia składników

- unikajmy zbyt częstego otwierania piekarnika, a przez pierwsze 30 minut pieczenia nie róbmy tego w ogóle

- ciasto wstawiajmy do piekarnika jedynie wtedy, gdy jest on całkowicie nagrzany do podanej w przepisie temperatury