Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Zakalec w cieście – jak się go ustrzec

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Zakalec w cieście

Czasem zdarza się, że podczas pieczenia ciasta powstaje nam zakalec. I choć wiele osób twierdzi, że lubi zakalce i smakują im nawet bardziej, niż niektóre ciasta, to jednak warto zapoznać się z kilkoma zasadami, które sprawią, że nasze ciasto będzie idealnie wypieczone.

Jak zapobiec powstawaniu zakalca?

- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

- upewniajmy się co do daty przydatności do spożycia używanych produktów

- mąką, którą stosujemy do pieczenia zawsze powinna być dokładnie przesiana

- przygotowując ciasto, którego jednym ze składników są jajka, nie mieszajmy go mikserem zbyt długo, a jedynie do momentu dokładnego połączenia składników

- unikajmy zbyt częstego otwierania piekarnika, a przez pierwsze 30 minut pieczenia nie róbmy tego w ogóle

- ciasto wstawiajmy do piekarnika jedynie wtedy, gdy jest on całkowicie nagrzany do podanej w przepisie temperatury