Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Właściwości oleju kokosowego

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.03
Doceń i poleć nas
0
0

Olej kokosowy

 

Olej kokosowy otrzymuje się w rezultacie tłoczenia i rozgrzewania kopry. Kopra jest to twardy miąższ orzechów kokosa. Najczęściej spotykaną i najpopularniejszą formą oleju kokosowego, jest olej rafinowany i wybielany. W temperaturze niższej niż 25 stopni Celsjusza przyjmuje formę ściętego, bezzapachowego, białego, aczkolwiek twardego tłuszczu. Ze względu na to nazywany jest też masłem kokosowym. Rzadziej występującą jego formą jest olej tłoczony na zimno.

 

 

Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

 

 

Olej kokosowy ma różnorodne zastosowania. Używa się go zarówno w kuchni i kulinariach, jako produkt spożywczy, ale ma również działanie kosmetyczne i zdrowotne. Olej kokosowy można stosować w codziennej diecie, na przykład zastępując nim tradycyjne masło, wykorzystywać do pieczenia i smażenia. Polecane jest zwłaszcza używanie go do smażenia w wysokich temperaturach, ze względu na to, że nie pali się, a potrawom nadaje wyjątkowy smak i charakter. Sprawdza się tu dużo lepiej, niż popularne oleje: roślinny, słonecznikowy, sojowy czy z orzeszków ziemnych. Stosowanie oleju kokosowego w codziennej diecie jest tak korzystne również dlatego, iż jest to pierwszy tłuszcz, którego spożywanie nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej naszego ciała, a co więcej, przyspiesza przemianę materii.

 

 

W pięćdziesięciu procentach olej kokosowy składa się z kwasu laury nowego, zawiera też znaczne ilości kwasu kaprylowego. Zawarte w tych kwasach związki wzmacniają odporność organizmu, posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Cenione są one również w leczeniu chorób skórnych: wszelakich infekcji, egzem, wysypek. Bardzo dobrze sprzyja on również leczeniu i wspomaganiu leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skórnych, łagodzi również świąd, ból i pieczenie wywołane ukąszeniem komarów, pszczół i innych owadów.

 

 

Niewiele osób wie również, że olej kokosowy, stosowany zewnętrznie, pomaga zwalczyć schorzenie nazywane „stopą atlety” lub „stopą sportowca”. Jest to choroba polegająca na długotrwałej i uciążliwej grzybicy stóp. Właściwości lecznicze oleju kokosowego są również cenione przez osoby borykające się z problemem trądziku skórnego. W takim przypadku najlepsze rezultaty daje stosowanie oleju kokosowego zarówno wewnętrznie, jaki zewnętrznie.

 

 

Kolejną dziedziną, w której z powodzeniem wykorzystywane są właściwości i skład oleju kokosowego, jest kosmetyka. Otóż posiada on bardzo silne właściwości nawilżające, dzięki czemu może być stosowany na skórze całego ciała, jak również jako maseczka oraz serum na włosy. Opóźnia on procesy starzenia, zapobiega powstawaniu zmarszczek – zarówno mimicznych, jak i głębokich, nawilża i wygładza skórę twarzy i ciała. Olej kokosowy jest też wykorzystywany w kuracji nazywanej „olejowaniem włosów”. Łyżkę oleju kokosowego należy wymieszać w litrze bardzo ciepłej wody, a następnie zamoczyć w nim włosy. Po kilku minutach włosy wyjmujemy z miski, odciskamy z nadmiaru wody, owijamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką, a na to zakładamy Gruby, bawełniany ręcznik. W takim turbanie-kompresie trzymamy głowę około trzydzieści minut. Następnie włosy myjemy w delikatnym szamponie, najlepiej bez silikonów i nakładamy nawilżającą odżywkę. Olej kokosowy chroni włosy przed utratą protein, dzięki swojemu składowi i budowie wnika w strukturę włosów dogłębnie je nawilżając, dzięki czemu stają się one miękkie, lśniące i mocne. Olej ten wzmacnia również cebulki, a co za tym idzie przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów, zwiększa i polepsza ukrwienie skóry głowy i wspomaga leczenie łupieżu.

 

 

Olej kokosowy a odchudzanie

 

Spożywanie oleju kokosowego zapewnia stały poziom cukru we krwi, zapobiega jego wahaniom, co jest szczególnie ważne w przypadku osób, którym zależy utrzymanie prawidłowej wagi lub zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dlaczego? Po pierwsze olej kokosowy ma wyjątkowe działanie na ludzki metabolizm – przyspiesza go i usprawnia. A to, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, które przemianę materii mogą przyspieszyć nawet o czterdzieści osiem procent. Wystarczy jeść łyżeczkę oleju kokosowego dziennie. Ponadto te same kwasy tłuszczowe chronią przez jedną z bardzo popularnych, a czasem niewykrytych, przyczyn przyrostu wagi ciała. Mowa tu o przeroście drożdży candida w naszym organizmie. Oprócz wahań wagi powodują one również zmęczenie, problemy z koncentracją, infekcje zatok oraz wzmożone zapotrzebowanie na cukry i węglowodany. Natomiast cudowny olej kokosowy skutecznie przeciwdziała przerostowi tychże drożdży.