Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Właściwości lecznicze imbiru

Bartosz Grabowski
Doceń i poleć nas
0
0

Imbir to bulwiaste kłącze pochodzące z Azji skąd przywędrowało także do Europy. Za czasów pierwszych odkrywców przyprawy korzenne traktowane były jako luksus wart fortunę, i słusznie. Korzenie imbiru stosowane są za równo w sztuce kulinarnej jak i w lecznictwie ze względu na ich unikalne właściwości. Świeży i starty korzeń imbiru to niezastąpiony element kuchni azjatyckiej. W Polsce częściej stosuje się suszony, sproszkowany imbir, ale coraz częściej możemy także kupić świeży imbir.

Przede wszystkim warto wiedzieć o silnym działaniu bakteriobójczym tejże przyprawy, które jest skutkiem obecności w kłączu imbiru alkoholi zwanych seskwiterpenami. To właśnie za sprawą tych substancji imbir pomaga w walce z wieloma chorobami bakteryjnymi. Poza tym ma właściwości wykrztuśne oraz wzmacnia odporność. Dlatego też imbir zapobiega przeziębieniom, infekcjom górnych dróg oddechowych, a także infekcjom pokarmowym.

Kobiety ciężarne oraz osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną mogą stosować imbir by zapobiegać mdłościom. Wystarczy przygotować napar z łyżeczki imbiru i filiżanki wrzątku. Taki napar pijemy małymi porcjami w ciągu dnia, między posiłkami.

Imbir znajduje także zastosowanie w walce ze złym cholesterolem. Dzięki związkom chemicznym zawartym w tejże roślinie regularne spożywanie imbiru pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ale także ciśnienie tętnicze.

Przy przeziębieniach i bólach zębów można stosować płukanki z naparu imbirowego, które zdezynfekują jamę ustną. W przemyśle farmaceutycznym imbir stosowany jest jako składnik płynów do płukania ust czy gardła.

Ponieważ imbir ma właściwości rozgrzewające doskonale nadaje się do leczenia reumatyzmu, a także artretyzmu, bólów pourazowych czy obolałych mięśni. Aby zwalczyć wyżej wymienione dolegliwości stosuje się kąpiele w ciepłej wodzie z dodatkiem olejku imbirowego. Takie kąpiele działają także w walce z nerwobólami. Olejek imbirowy doskonale się nadaje również do masażu rozgrzewającego, zwłaszcza jeśli chodzi o terapię przy naciągniętych i obolałych mięśniach oraz ścięgnach.

Jeżeli chodzi o leczenie przeziębienia czy infekcji grypopodobnych można stosować inhalacje imbirowe, dzięki którym udrożnimy nos i gardło. Olejek do inhalacji można kupić w dobrych sklepach zielarskich, aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością.

Na koniec warto również wspomnieć, że imbir w kuchni używany jest do przyprawiania mięs, gulaszów czy ciasteczek. Poza tym dodanie szczypty imbiru do zupy dyniowej sprawi, że zyska onabardziej wyrazisty smak i rozgrzewającą moc. Imbir jest także składnikiem marynat oraz przetworów domowych. Obok cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków imbir zaliczany jest do grupy przypraw korzennych, które są niezastąpione w kuchni.