Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Właściwości lecznicze cebuli

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.10
Doceń i poleć nas
0
0

Pokrojona cebula

 

Choć jej obieranie, a później krojenie powoduje u nas wylewanie całych potoków łez, to powinniśmy wiedzieć, że nie ma w nich nic niezdrowego. Wprost przeciwnie. O czym dokładnie mowa? O reakcji jaką powoduje obieranie cebuli. To warzywo, które większość z nas traktuje jedynie jako dodatek do różnych potraw, nie zdając sobie sprawy jak bardzo jest ono korzystne dla naszego zdrowia.

 

Otóż cebule okazuje się być świetnym źródłem mikroelementów, takich jak fosfor, cynk, siarka, krzem, zawiera wiele witamin oraz makro- i mikroelementów. Jej regularne spożywanie reguluje przemianę materii, poprawia trawienie, podnosi odporność organizmu na różne infekcje, obniża poziom cukru, cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i tworzeniu się zakrzepów krwi. W przypadku kataru i zakażeń nosa, zbawienny wpływ ma wąchanie surowej cebuli. Natomiast sposobem na walkę z kaszlem, wzmocnienie odporności, leczenie przeziębienia i grypy, jest picie samodzielnie przygotowanego syropu z cebuli. Aby go przygotować potrzebujemy jedynie cebuli, którą obieramy, kroimy w plasterki, a następnie zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach taki syrop jest gotowy do spożycia. Przechowujemy poprzez kilka dni w lodówce, każdego dnia wypijając kilka jego łyżek.

 

Cebula ma również zbawienne działanie na naszą skórę i włosy. Jeśli np. mamy problem z owrzodzeniami skóry, trądzikiem różowatym, oparzeniami, odmrożeniami, stanami zapalnymi żylaków, czyrakami, zbawienne może się okazać okładanie problematycznych miejsc, okładami z rozgotowanej cebuli. W domu możemy również przygotować odżywkę do włosów z cebuli. Wystarczy zetrzeć ją na tarce o najmniejszych oczkach, dodać żółtko jajka i kilka kropel soku z cytryny. Taką odżywkę nakładamy na lekko zwilżone włosy, owijamy folią oraz ręcznikiem. Po godzinie zmywamy, a włosy dwukrotnie myjemy szamponem. Odżywka, dzięki zawartym w cebuli olejkom lotnym, siarce, m.in. ogranicza przetłuszczanie się włosów. A co ze wspomnianymi na samym początku łzami? Otóż wspomagają one leczenie zapalenia spojówek. Według medycyny ludowej, cebula wspomaga również leczenie zapalenia płuc. Obok łóżka chorej osoby należy położyć w nocy końcówki odcięte z cebuli, które wyciągną z niego wszystkie zarazki.

 


Niedoceniana cebula ma też pozytywny wpływ na męskie dolegliwości, takie jak na przykład przerost gruczołu krokowego (prostata). A to dzięki temu, że zawiera w sobie cynk. Ponadto regularne jedzenie surowej cebuli powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" – LDL. Panowie, których trawią dolegliwości związane z kacem, powinni jeść zupę cebulową, poprawiającą funkcjonowanie wątroby nadwyrężonej przez spożywanie alkoholu.

 

Kilka praktycznych uwag, co do spożywania cebuli: 

- cebulę należy jeść na bieżąco i nie przechowywać jej przez kilka dni w lodówce, gdyż w ten sposób warzywo absorbuje bakterie (pamiętajmy więc, że lepiej jest kupować mniejsze cebule, które zjemy w całości, ponieważ nadkrojone już drugiego dnia mogą być niezdrowe),

- cebuli nie powinniśmy łączyć z octem, gdyż utrudnia on jej trawienie,

- cebuli lepiej nie przechowywać w lodówce, a w innym, chłodnym i ciemnym miejscu,

- cebuli nie powinny jeść osoby cierpiące na choroby wątroby, nerek, jelit, niewydolność serca i choroby układu pokarmowego,

- przeciwzapalne i bakteriobójcze właściwości cebuli możemy wykorzystać w przypadku ukąszeń komarów, pszczół i os, przykładając do bolącego miejsca, na ok. 10 minut, plasterek cebuli.