Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Właściwości komosy ryżowej

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.04.03
Doceń i poleć nas
0
0

Komosa ryżowa

 

Należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak; nazywana jest „złotem Inków”, znana ze swoich ogromnych właściwości zdrowotnych – co to za cudowna roślina? To quinona, czyli komosa ryżowa (znana również pod nazwą „ryż peruwiański”). W Ameryce Południowej uprawiana jest od pięciu tysięcy lat. W Polsce jednak jej popularność jest jednak wciąż niewielka. A szkoda, bo komosa ryżowa zawiera bardzo dużo składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

 

 

Komosa zawiera aż 20% pełnowartościowego białka, a także wszystkie, najważniejsze aminokwasy, które mają wpływ m.in. na stymulowanie u dzieci hormonu wzrostu, wzmacnianie odporności, ochronę komórek wątroby. Ponadto komosa zawiera dwa razy więcej niż pszenica, zdrowych, jednonienasyconych tłuszczy, omega-3, jak również kwas alfalinolenowy, a co za tym idzie, jej regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Quinona jest idealnym składnikiem potraw osób cierpiących na cukrzycę – ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi gwałtowanie poziomu cukru we krwi. Nie zawiera również glutenu, przez co polecana jest chorym na celiakię i nietolerancję glutenu. Co więcej, komosa ryżowa zawiera lizynę, która jest niezastąpionym aminokwasem biorącym czynny udział w odbudowie i naprawie komórek naszego ciała – oznacza to, że ma działanie antynowotworowe. Stanowi ona również bardzo bogate źródło magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia, witamin z grupy B, witaminę E. W jej składzie znajdują się również duże ilości błonnika, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom, oczyszcza organizm (szczególnie jelito grube) z toksyn. Wapń, obecny w komosie ryżowej (jest go więcej, niż w mleku) jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu jest ona popularna wśród osób z nietolerancją laktozy. Quinona posiada równie zdrowe liscie, które można spożywać i wykorzystywać w podobny sposób, jak liście szpinaku. W codziennej diecie polecane jest również spożywanie kiełków komosy oraz wykonanej z niej mąki – np. do przygotowania placków, naleśników, itp. Ciekawostką jest fakt, że nieocenione wartości odżywcze komosy ryżowej sprawiły, że zboże to znalazło zastosowanie w programach kosmicznych NASA. 

 

Jak gotować komosę ryżową?

Wybraną ilość komosy wsypujemy do sitka, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Komosę przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w stosunku 1:3 (szklanka komosy:3 szklaki wody) i gotujemy ją około 20-25 minut.

 

Przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej

Kotleciki z komosy z serem

Składniki:

- szklanka komosy ryżowej

- 200 gramów białego sera

- 1/2 zielonej papryki

- 1 jajko

- sól, pieprz

- bułka tarta

- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Komosę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy trzema szklankami zimnej wody. Stawiamy garnek na niewielkim płomieniu i gotujemy, aż quinona będzie miękka – powinna wchłonąć całą wodę. Następnie zestawiamy ją z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia.. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę. Gdy komosa ostygnie, dodać do niej pokruszony biały ser oraz pokrojoną paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wbić jajko i dosypać tyle bułki tartej, aby kotleciki dobrze się formowały i nie rozpadały. Łyżką nabierać masę i formować kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 

 

Quinona z bakłażanem

Składniki:

300 g komosy ryżowej

3–4 gałązki świeżego oregano

1,2 l wywaru bulionu warzywnego

250 gramów bakłażanów, pokrojonych na ćwiartki

1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki

2 łyżki oliwy z oliwek

200 g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

300 ml soku pomidorowego

150 g koziego sera, pokrojonego w plasterki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Komosę wsypujemy do sita i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy gałązki oregano. Gotujemy, aż ziarna będą miękkie i odcedzamy.

Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie i delikatnie smarujemy ją niewielką ilością oliwy z oliwek, Przekładamy pokrojone bakłażany, paprykę, cebulę i grillujemy do momentu, aż przyrumienią się z obu stron. Gdy są gotowe, przekładamy je na talerz. Następnie na patelni układamy pomidorki koktajlowe i grillujemy je 3-4 minuty na małym ogniu, do momentu, aż ich skórka zacznie pękać.

Komosę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej grillowane warzywa i polewamy sokiem pomidorowym doprawionym solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko delikatnie mieszamy, a następnie na wierzchu układamy kozi ser. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Całość zapiekamy około 30-35 minut.

Sałatka z komosą ryżową:

Składniki:

1 duży pomidor, pokrojony w kostkę

1 cebulka dymka, posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki posiekanej bazylii

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 zielonych oliwek, posiekanych

 

2 łyżeczki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 szczypta cukru

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

Ser mozzarella pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania dressingu: mieszamy oliwę z octem, solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy na pół godziny.

W misce mieszamy pozostałe składniki: pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, pietruszką i oliwkami.

Na dużą salaterkę wykładamy komosę ryżową, a następnie warzywa wymieszane z dressingiem. Na wierzchu układamy ser i gotowe. 

 

Smacznego!