Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Wiosenne desery

Anna Pytel
Utworzono: 2014.05.07
Doceń i poleć nas
0
0

Wiosenne desery

Wiosna, oprócz ładnej pogody i wyższych temperatur, daje nam również bogactwo pysznych, świeżych owoców, których tak bardzo brakowało nam w trakcie mroźnej zimy. Z owoców tych możemy przygotować wiele smacznych i kolorowych, bardzo wiosennych deserów.

 

Ciasteczka maślane z musem z serka śmietankowego

 

Składniki:

-1 serek śmietankowy najlepiej o owocowym smaku

- 6 ciasteczek maślanych

- 1/2 opakowania jogurtu greckiego

- 1 banan

- 1 łyżka świeżych jagód lub borówek

- 100 g cukru

- 100 g wody

- 250 ml śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki przy pomocy wałka.

 

W oddzielnym naczyniu serek śmietankowy ubijamy z jogurtem, by uzyskać konsystencję musu.

 

Przygotowujemy karmel, którym polejemy deser. Na patelni rozpuszczamy w wodzie cukier. Na małym ogniu gotujemy syrop, aż zacznie ciemnieć. Mieszamy i dodajemy podgrzaną śmietankę.

 

W szerokiej szklance, jak do whisky, układamy warstwami: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem, pokrojone banany i jagody. Na zakończenie całość polewamy karmelem.

 

Dodatkowo możesz przygotować ozdobę z karmelu: na papierze do pieczenia przy pomocy widelca rozlewamy karmel w ciekawe kształty. Powstałą formę odklejamy od papieru i dodajemy jako dekorację.

 

Deser z kiwi i bitą śmietaną

 

Składniki:

- 300 g śmietanki kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 dojrzałe kiwi

- garść świeżej bazylii

- 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego

 

Przygotowanie: 

W jednym naczyniu na sztywno ubijamy śmietankę z cukrem, a w drugim kiwi miksujemy z bazylia.

W pucharkach układamy warstwami: serek, mus z kiwi i na wierz bitą śmietanę.

Deser dekorujemy kiwi oraz listkami bazylii, a przed podaniem schładzamy w lodówce.

 

Mus bananowy

 

Składniki (5 porcji):

- 3 banany

- 300 ml śmietanki kremówki

- 1 op. cukru waniliowego

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki rumu

- 100 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie: 

Banany, sok z cytryny, rum i cukier waniliowy ubijamy razem na puree.

W oddzielnej miseczce miksujemy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy.

Śmietankę delikatne łączymy z puree bananowym.

5 pucharków napełniamy musem do ¾ objętości, a na wierzchu obficie posypujemy  startą czekoladą.

 

Deser schładzamy w lodówce. 

 

Tartaletki z malinami:

 

Składniki:

Kruche ciasto:

- 1,5 szklanki maki pszennej

- 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1/4 łyżeczki soli

- 170 g. schłodzonego masła

- 2 łyżki cukru

- ok. 1/2 szklanki bardzo zimnej wody

 

Crème anglaise:

- 6 żółtek

- 1/2 szklanki cukru

- 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka - ja dałam troszkę mniej, ok. 1 szklankę

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka esencji waniliowej

- 2 łyżki ciemnego rumu, koniaku lub innego alkoholu wedle uznania

 

Dodatkowo około 2 szklanki malin

 

Przygotowanie:

Ciasto:

W misce łączymy mąki, sól, masło i cukier. Dodajemy masło i szatkujemy za pomocą noża. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulkę. Zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.

 

Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim wysmarowane masłem tarteletki.

 

Spody gęsto nakłuwamy widelcem i całe dno wysypujemy  fasolkami, które będą pełniły funkcję obciążnika.

 

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C  i pieczemy przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

 

Usuwamy fasolki, ponownie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika, na ok. 3 minuty, aż ciasto zacznie zmieniać kolor.

 

Upieczone tarteletki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

 

 

Nadzienie:

W rondlu ze stali nierdzewnej ubijamy żółtka. Stopniowo dodajemy cukier. Całość ubijamy przez około 5 min, aż żółtka zgęstnieją i zrobią się bladożółte.

 

Do masy stopniowo dolewamy gorące mleko, dodajemy masło i miksujemy przez chwilę.

 

Masę gotujemy na średnim ogniu, nieprzerwanie mieszając łyżką drewnianą. Dodajemy esencję waniliową i alkohol. W miarę podgrzewania sos zaczyna gęstnieć. Należy uważać, by go nie zagotować. Dla większej wygody łyżkę można zastąpić mikserem.  Jeśli sos jest zbyt gorący, można zdejmujemy go z ognia na kilka minut, jednak nie przerywamy mieszania. Masa jest gotowa, po uzyskaniu kremowej konsystencji.

 

Krem wykładamy na upieczone tartaletki, a na wierzchu dekorujemy malina.

 

Po ostygnięciu deser jest gotowy. 

 

Sorbet cytrynowy

 

Składniki:

- 3/4 szklanki soku z cytryny (jeśli ktoś lubi, może dodać więcej)

- 2 łyżki stołowe tartej skórki z cytryny

- 1 szklanka drobnego cukru

- 2 ½ szklanki wody

- 1 białko

- kilka listków świeżej mięty 

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz startą skórkę z wyparzonej cytryny.

Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a po wystudzeniu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Następnie mieszankę ubijamy z białkiem do powstania jednolitej masy.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny.

 

Sorbet podajemy z przybraniem z listków świeżej mięty. 

 

 

Naleśniki czekoladowe z malinami:

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 125 g mąki pszennej (używam tortowej)

-15 g drobnego cukru (pomijam, gdy dodaję czekoladę)

- szczypta soli

- 2 duże jajka

- 325 ml mleka

- 100 ml śmietanki kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 60 g gorzkiej czekolady (min. 60 proc. kakao)

- 1 łyżka kakao


Nadzienie:

- 120 g gorzkiej czekolady

- 60 g mlecznej czekolady

- 200 g śmietanki kremówki

- 200 g malin

 

Przygotowanie:

Naleśniki:

Połamaną czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Masę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

Naleśniki smażyć z dwóch stron na rozgrzanej, lekko natłuszczonej olejem patelni.

 

Nadzienie:

Posiekaną czekoladę rozpuszczamy z kremówką w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy.

Dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki.

 

 

Naleśniki wypełniamy nadzieniem, zwijamy i na wierzchu polewamy pozostałą czekoladą, musem z malin albo po prostu obsypujemy cukrem pudrem.

 

 


Deser z serkiem i porzeczkami:

 

Składniki:

- 200g serka Philadelfia naturalnego

- ¼ szkl. cukru

- opakowanie cukru waniliowego

- 100ml śmietany kremówki

- resztki murzynka lub czekoladowego biszkoptu

- owoce np. porzeczki czarne i czerwone (kilka łyżek)

 

Przygotowanie:

Do szklanek rozkładamy 2/3 ciasta.

Serek ucieramy z cukrem i dodajemy do ubitej śmietanki.

Połowę masy wykładamy na murzynka. Następnie rozkładamy 2/3 owoców, ponownie ciasto, a na nie krem.

 

Deser posypujemy resztą owoców i możemy podawać.