Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Wigilijny kompot z suszu

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.03
Doceń i poleć nas
0
0

Wigilijny kompot z suszu

 

Święta Bożego Narodzenia niosą ze sobą wiele obrzędów i pięknych tradycji – również kulinarnych. Na świątecznym, wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw, a my powinniśmy spróbować każdej. Chociażby po małym kęsie. Tradycyjne są nie tylko potrawy, ale i napoje. Np. wigilijny kompot z suszu. Bardzo aromatyczny, smaczny, jak również łatwy w przygotowaniu. Aby go ugotować potrzebujemy:

- 350 g. suszonych owoców: gruszek, śliwek, jabłek, rodzynek, ewentualnie moreli

- cukier do smaku – ok. 150 g.

- sok z cytryny również do smaku
- kilka goździków

Suszone owoce i goździki przekładamy do garnka, zalewamy ok. 3 litrami wody, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Kompot gotujemy ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy owoce, goździki i gotowe! Kompot z suszu podajemy na ciepło, choć i na zimno jest smaczny.