Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Weselne menu

Dorota Średzińska
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Karta menu

 

Jedzenie obok muzyki i udanych współtowarzyszy zabawy, jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o tym, czy weselni goście ocenią Wasze wesele jako udane. Ułożenie weselnego menu nie jest łatwym zadaniem, a im więcej gości zaprosicie, tym trudniej będzie Wam ich zadowolić i sprostać tak zróżnicowanym gustom. Można się jednak postarać, aby jadłospis weselnego przyjęcia pozostawił dobre, ogólne wrażenie. Jak to zrobić?

 

 

 

Przede wszystkim nie możecie dopuścić do tego, aby Wasi goście byli głodni. Oczywiście nie muszą się uginać, od ogromnych ilości jedzenia w staropolskim stylu, aczkolwiek pamiętajcie, że standardowa zasada mówi, że na weselu powinno się podać 4-5 dań ciepłych, podawanych w odstępach około trzygodzinnych. Oprócz nich na stołach powinny znaleźć się również zimne zakąski, przystawki, owoce i ciasta. Całość powinna być różnorodna, tzn. na stołach powinny pojawić się różne gatunki wędlin, kiełbas, serów, sałatek, etc. Nie powinniście również zapomnieć o wegetarianach i w menu weselnym uwzględnić również bezmięsne potrawy.

 

Druga kwestia dotyczy alkoholu, bez którego trudno jest o naprawdę udane wesele. Dajcie swoim gościom możliwość wyboru, a mianowicie nie popełnijcie poważnego błędu, kiedy na stole weselnym stoi jedynie wódka, ponieważ nie wszyscy muszą tolerować akurat ten rodzaj trunku. Zapewnijcie więc swoim gościom możliwość wypicia wina białego, czerwonego, a nawet piwa.

 

 

Ceny weselnego menu są bardzo różnorodne, zależą od wybranych potraw i wahają się średnio od 120 do 250 zł. za osobę. Pamiętajcie, że zanim podpiszecie umowę z właścicielami sali weselnej, w której organizujecie swoje przyjęcie, powinniście ustalić czy w cenę menu wliczone są również ciasta, kawa, herbata i zimne napoje. Jeśli chodzi o alkohol i ciasta, to najczęściej należy je dokupić samodzielnie, na wlasną rękę, a kawa, herbata i szampan (wypijany na przywitanie, zaraz po wejściu na salę) są wliczone w cenę menu.

 

 

Przykładowe menu weselne:

 

 

I Dania gorące:
Pikantne flaczki,
Zestaw mięs grillowanych i szaszłyki,

Dorsz na puree z kalafiora,
Bigos z kiełbaskami i kotleciki mielone,
Barszcz czerwony z krokietem.

Zakąski i przystawki zimne:
Półmisek mięs pieczonych,
Półmisek faszerowany,
Befsztyk tatarski z dodatkami,
Śledzie po żydowsku i tatarsku,
Galaretka drobiowa z grzybkami i marynowaną cebulką,
Schab ze śliwkami,
Roladki z sera, szynki i papryki,
Sałatka z grillowaną wątróbką
Sałatka z selerem marynowanym,
Sałatka grecka. 

II Dania gorące:
Flaczki lub zupa krem z warzyw
Udka z kurczaka z frytkami i bukietem surówek lub pieczona kaczka
Krokiet z barszczem
Zupa gulaszowa lub zupa jarzynowa
Bigos lub kapusta z grzybami

Zakąski i przystawki zimne:
Półmisek wiejski wędlin z sosem chrzanowym

Ser camembert z karmelizowaną pomarańczą

Wytrawny keks z warzywami

Galantyna z kurczaka z żurawiną
Deska serów
Schab ze śliwką w galarecie
Śledź w olejuJajko na plasterku pomidora z sosem czosnkowym

Pomidor, ogórek, papryka konserwowa, pieczarki marynowane 

III Dania gorące

Barszcz ukraiński i pierogi ze szpinakiem

Indyjska zupa z czerwonej soczewicy żeberka pieczone w miodzie

Polędwiczki wieprzowe w sosie do wyboru

Wegańska fasolka po bretońsku 

Dania zimne

Ryba po grecku
Sałatka jarzynowa na szynce 

Mini kanapeczki na krakersach

Tosty chili z krewetkami

Roladki z cukinii

Gravlax

Pieczone warzywa z sosami do wyboru

Sałatka z grillowanym tuńczykiem

Sałatka z czerwonej fasoli

 

 

 

Aby urozmaicić menu swojego wesela możecie zorganizować dodatkowe, kulinarne atrakcji, na przykład tzw. „otwarty bar” ,  w którym na życzenie gości przygotowywane są różnego rodzaju drinki, „live cooking” – na oczach gości weselnych kucharz przygotowuje różne dania, na przykład: rozmaite placki, naleśniki na ciepło z czekoladą i owocami, desery flambirowane (czyli polewane wysokoprocentowym alkoholem i podpalane), etc.; „wiejski stół” – rodzimy odpowiednik stołu szwedzkiego, na którym goszczą regionalne frykasy: szynka z nogą, smalec, pieczony dzik, ogórki kiszone lub małosolne, wędzone kiełbasy i wędliny, sękacze, a czasem także bimber. Możecie również kupić lub wynająć fontannę, z której zamiast wody leje się czekolada, dająca możliwość zamaczania w niej świeżych owoców.