Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Wapń w diecie dziecka

Justyna Daniłowska
Utworzono: 2014.05.26
Doceń i poleć nas
0
0

Wapń w diecie dziecka

 

Wapń jest szczególnie ważnym składnikiem w diecie dziecka. Gdy ono rośnie, rosną z nim jego kości, których podstawowym budulcem jest właśnie wapń. Jeśli nie mają wystarczającej ilości tego pierwiastka, są słabe, łamliwe i gorzej się zrastają. Ponadto wapń dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego, hormonalnego oraz serca.

 

Na brak wapnia na pewno nie są narażone niemowlęta które piją mleko mamy lub wzbogacone mleko modyfikowane. Po pierwszym roku życia, maluch potrzebuje już dwa razy więcej wapnia, dlatego też należy zadbać by spożywał odpowiednią ilość przetworów mlecznych. Przyjmuje się, że 4 szklanki mleka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń rosnącego dziecka. Oczywiście nie poimy malucha na siłę mlekiem, gdyż spore ilości tego pierwiastka odnajdziemy również w kefirze, jogurtach, czy żółtym serze. Nie należy się obawiać produktów wzbogacanych w wapń, bowiem jego nadmiar na pewno nie zaszkodzi maluchowi. Przed zakupem jednak, warto zapoznać się z etykietą i dokładnie sprawdzić, co dany produkt ma w swoim składzie. Niepolecane są jedynie słodycze wzbogacane, gdyż nawet jeśli zawierają więcej wapnia niż szklanka mleka, to jednak znajdują się w nich szkodliwe cukry, które mogą przyczynić się do wystąpienia próchnicy oraz otyłości u dziecka. W przypadku dzieci uczulonych na nabiał należy udać się do specjalisty, by ten skomponował specjalną dietę lub przepisał gotowe preparaty suplementujące wapń.

Witamina D w diecie dziecka

Należy mieć na uwadze, że do prawidłowego wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D, dlatego też w diecie dziecka nie może zabraknąć ryb, a jeśli jest na nie uczulone – tranu. Ponadto, układając jadłospis dziecka, należy uważać na produkty, które mogą utrudniać wchłanianie wapnia do organizmu. Dotyczy to szczególnie białka zwierzęcego, którego nadmiar doprowadza do zakwaszenia organizmu. W związku z tym nie należy przesadzać z wędlinami, parówkami czy kiełbasą. Podobnie w przypadku fosforu, którego nadmiar "wyrzuca" z kości wapń. Nie podajemy zatem dziecku pepsi, coli, również dużej ilości wędlin i herbatniczków. Podobnie sól, obecna w konserwach, chipsach czy fast foodach, zakłóca wchłanianie się wapnia, dlatego nie wolno dziecku podawać tych produktów.