Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Tymianek pospolity

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.10
Doceń i poleć nas
0
0

Tymianek pospolity

Tymianek to jedno ziół, które ma najwięcej odmian. Najwięcej, bo aż około stu. W kuchni francuskiej wraz z rozmarynem, pietruszką i liściem laurowym stanowi on podstawowy składnik, na którym gotowane są wywary – to odpowiednik „naszej” włoszczyzny. Jako przyprawa to aromatyczne zioło sprawdza się świetnie w potrawach kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje również do tłustych potraw: mięs, jajek smażonych na bekonie, pieczonych ziemniaków, kiełbas, sera. Z powodzeniem jest również używany jako składnik marynat, octu ziołowego, jak również do kiszenia i marynowania ogórków.

Jednak oprócz takiego uniwersalnego zastosowania w kuchni, tymianek jest również wykorzystywany w ziołolecznictwie. Napar z rumianku pobudza odksztuszanie, przynosząc tym samym ulgę osobom cierpiącym na suchy kaszel. Jednocześnie wspomaga on leczenie grypy, anginy, zgagi i większości schorzeń górnych dróg oddechowych. Tymianek wspomaga również leczenie dolegliwości związanych z jamą ustną i zębami, a to dzięki tymolowi, który jest jego ważnym składnikiem – hamuje zapalenia i walczy z próchnicą. Dlatego właśnie pasty do zębów na bazie rumianku polecane są przez dentystów.

Co jeszcze warto wiedzieć o tymianku? Ma on działanie odkażające, bakteriobójcze, wzmaga apetyt i reguluje procesy trawienne. Zewnętrznie tymianek można używać w formie inhalacji, kąpieli, płukanek – które np. dezynfekują rany, łagodzą stany zapalne. Wystarczy jedynie łyżkę świeżego tymianku zalać wrzątkiem, po dziesięciu minutach odcedzić i napar gotowy. Należy jednak pamiętać, że tymianku, jako ziołowego leku nie powinny stosować kobiety w ciąży (może on mieć działanie poronne).