Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Topinambur – co to za „stwór”?

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Topinambur

Coraz częściej w telewizyjnych programach kulinarnych czy książkach, można zobaczyć przepisy na potrawy przyrządzone z topinambura. Brzmi bardzo egzotycznie, prawda? W zasadzie jego nazwa mogłaby wskazywać, że topinambur to gatunek jakiejś niespotykanej ryby. Nic bardziej mylnego – topinambur to roślina (słonecznik bulwiasty) i w kulinariach wykorzystywane są właśnie jej bulwy. Wyglądem przypominają połączenie ziemniaka, selera i korzenia imbiru. W smaku zbliżone są właśnie do ziemniaków.

Warto wiedzieć, że bulwy topinambura mają wiele wartości odżywczych, nie zawierają skrobi a inulinę, co sprawia, że polecane są w codziennej diecie osób chorych na cukrzycę. Ponadto topinambur poprawia przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, jest bogaty w żelazo, potas oraz tiaminę. Bulwy topinambura wspomagają profilaktykę raka, chorób serca, wspomagają także leczenie niewydolności nerek i arytmii.

Pomysły na wykorzystanie topinambura:

- puree z topinambura

Kilogram topinambura obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w mleku. Pod koniec gotowania odlewamy mleko, zostawiając jego nieznaczną ilość. Dodajemy łyżkę masła i sól do smaku. Topinambur rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę, doprawiamy białym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podajemy na ciepło.

- zupa krem z dyni i topinambura

- 400 g. musu z pieczonej dyni

- 250 g. obranego topinambura

- olej rzepakowy

- sól morska, biały pieprz, ostra papryka

- cebula

-300 ml bulionu warzywnego

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojony topinambur i bulion. Gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 25 minut, a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy mus z dyni, przyprawy do smaku i zagotowujemy.

sałatka z chipsami z topinambura

- 100 g. bulw topinambura

- 80 g. świeżej dyni

- olej z pestek winogron

- suszone owoce goja

- pomarańcza

- szczypta pieprzu i soli

Topinambur obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki (najlepiej użyć do tego mandoliny). Dynię trzemy na tarce o najgrubszych oczkach. Mieszamy z topinamburem i owocami goji oraz trzema łyżkami oleju. Dodajemy sól i pieprz. Przekładamy do miski i dekorujemy cząstkami pomarańczy.