Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Syrop z buraka na kaszel

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.10
Doceń i poleć nas
0
0

Syrop z buraka na kaszel

 

W sezonie jesienno-zimowy różne choroby gardeł i krtani są w zasadzie na porządku dziennym. Możemy na nie zapaść nawet wtedy, gdy dbamy o to, aby się ciepło ubierać. A co zrobić, jeśli właśnie nam dotknie dokuczliwy kaszel, chrypa, ból gardła? Nie musimy od razu sięgać po apteczne farmaceutyki. Świetnym sposobem na walkę z takimi dolegliwościami, jest domowy syrop z buraka.

 

Niedoceniane buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: ich jedzenie sprzyja zwiększaniu wydolności i wytrzymałości organizmu (także w trakcie ćwiczeń fizycznych), leczeniu otyłości, zaparć, chorób nerek, wątroby. Buraki równie rewelacyjnie sprawdzają się również przy wzmacnianiu odporności organizmu. Ponadto leczą wspomniane już wyżej dolegliwości takie, jak ból gardła, kaszel i zapalenie krtani. A jak domowym sposobem przygotować syrop z tego warzywa? Będzie nam do niego potrzebny jedynie jeden burak ćwikłowy oraz 5 łyżeczek cukru. Odkrajamy jego czubek, a następnie wydrążamy otwór. Do środka wsypujemy cukier. Buraka stawiamy bezpośrednio na kuchennym palniku, na bardzo małym ogniu i tak "podgotowujemy" przez około 30 minut. Pod wpływem ciepła i cukru w otworze zacznie zbierać się słodki syrop. Po upływie 30 minut jest od razu gotowy do spożycia.