STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIE W CELU PRAWIDŁOWEJ I EFEKTYWNEJ REALIZACJI USŁUG. MOŻESZ OKREŚLIĆ WARUNKI PRZECHOWYWANIA LUB DOSTĘPU DO COOKIE W TWOJEJ PRZEGLĄDARCE LUB KONFIGURACJI USŁUGI ZGODNIE Z ZASADAMI KORZYSTANIA Z PLIKÓW COOKIE W NASZEJ POLITYCE PRYWATNOŚCI, GDZIE SPRAWDZISZ TAKŻE ZASADY PRZETWARZANIA PRZEZ NAS TWOICH DANYCH OSOBOWYCH.

Wczytywanie...
Kategorie

Sylwestrowe przystawki i przekąski

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.12.17
Doceń i poleć nas
0
0

Sylwestrowe przystawki i przekąski

Domowe imprezy sylwestrowe mają coraz więcej zwolenników. Chętnie bawimy się w domowym zaciszu, w otoczeniu najbliższych przyjaciół i znajomych.

A jeśli taki sylwester wyprawiamy we własnym domu, to zawsze chcemy przygotować coś smacznego, aby jak najlepiej ugościć zaproszone osoby.

Jeśli nie mamy czasu lub brakuje nam umiejętności do przygotowania wykwintnych dań głównych, powinniśmy się skupić na podaniu większej ilości mniej skomplikowanych przystawek i przekąsek.

Oto kilka propozycji.

Tosty z wędzonym łososiem

Składniki:

- kilka kromek pieczywa tostowego, może być pełnoziarniste
- 100 g. wędzonego łososia
- sałata masłowa
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- zielony koperek
- 2 łyżki serka śmietankowego
- pół łyżeczki chrzanu

Przygotowanie:

Z kromek pieczywa tostowego, np. za pomocą szklanki, wycinamy koła (choć nie jest to bezwzględnie konieczne, możemy wykorzystać całe kromki). Skrapiamy je delikatnie oliwą z oliwek, a następnie grillujemy na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., z obu stron, na złoto - brązowy kolor.
Serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku pieprzem.
Na tostach kładziemy plasterek sałaty, pół łyżeczki serka wymieszanego z chrzanem i plasterek łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy koperkiem.

Cebulowe bahji – indyjska przekąska

Składniki:

- 3-4 średniej wielkości cebule
- 10-12 łyżek mąki z ciecierzycy
- sól
- mielony kminek
- mielona kolendra
- kurkuma
- mielony imbir
- chili w proszku
- olej rzepakowy
- woda

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami - tak, aby uzyskać dość intensywny smak, dostosowany jednak do własnych upodobań. Następnie dolewamy tyle zimnej wody, aby po wymieszaniu otrzymać dość gęstą pastę. Przekładamy do niej cebulę i dokładnie wszystko mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy placki. Może nam w tym zadaniu pomóc delikatne moczenie rąk w wodzie. Placki smażymy na gorącym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.

Wegańskie sajgonki

Składniki:

- 10 arkuszy papieru ryżowego

- puszką pędów bambusa

- garść grzybów mun

- 2 małe marchewki

- 1 papryka

- 1 cebula

- 2-3 garście makaronu ryżowego

-jasny sos sojowy

- odrobina soli

- przyprawa pięć smaków

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę a paprykę i marchewkę w paski, Cebulę podsmażamy przez minutę na oleju, po czym dodajemy do niej marchew i paprykę. Warzywa smażymy i gdy zaczną się robić miękkie, dodajemy pędy bambusa i pokrojone grzyby (grzyby, zgodnie z instrukcją, na opakowaniu, należy na chwilę zamoczyć w wodzie). Smażymy wszystko do miękkości. Pod koniec dodajemy makaron oraz do smaku przyprawę 5 smaków, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu.

Każdy płat papieru ryżowego zamaczamy w letniej wodzie na ok. 2 sekundy i kładziemy na płaskiej desce. Gdy zmięknie, nakładamy farsz. Zwijamy sajgonki: najpierw dwa brzegi - górny i dolny, a następnie rolujemy całość, tworząc wałeczek.

Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy na ciepło, zaraz po usmażeniu.