Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Święconka wielkanocna

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.04.03
Doceń i poleć nas
0
0

Święconka wielkanocna

 

Święconką nazywamy pokarmy, które tradycyjnie, w Wielką Sobotę, tuż przed Wielkanocą, święcone są przez kapłana )katolickiego lub prawosławnego). Korzeni tego średniowiecznego zwyczaju można szukać aż w czasach pogańskich. Pierwsze błogosławienie jajek i chleba zostało odnotowane w XII wieku. Dawny zwyczaj na wsiach polskich nakazywał, aby wracając ze święconką z kościoła, obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara – miało to wypędzić złe moce z gospodarstwa. Od podzielenia się święconką i jej zjedzenia, zaczyna się wielkanocne śniadanie. To bardzo ważna tradycja. A co dokładnie wchodzi w skład święconki? Co wkładamy do wielkanocnego koszyczka?

Baranek - Oznacza pokorę i łagodność. Ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego, przypomina nam o zwycięstwie życia nad śmiercią.

Jajko – symbolizuje życie oraz podobnie jak baranek ideę, iż życie zwycięża śmierć. Dzielenie się jajkiem przy wielkanocnym stole z najbliższymi, podobnie jak dzielenie się opłatkiem w Wigilię, jest jedną z najpiękniejszych, polskich tradycji. Jest znakiem odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się jajka ugotowane na twardo, najczęściej pomalowane. 

Sól – jest symbolem prostoty życia, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Według dawnych wierzeń potrafi odstraszyć zło. 

Chrzan – symbolizuje ludzką siłę.

Wędlina – symbolizuje zdrowie, płodność i dostatek w rodzinie. W święconce znajdziemy przede wszystkim wyroby wieprzowe, np. kawałek szynki, kiełbasy.

Pieprz - Zwykle do święconki wkładamy zmielony pieprz czarny – symbol gorzkich ziół. Posypujemy nim (podobnie jak solą) jajko, którym dzielimy się w świąteczną niedzielę.

Ciasto – wkładanie do wielkanocnego koszyczka ciasta, jest stosunkowo młodą tradycją. Jest ono znakiem umiejętności i doskonałości. Ma również zapewnić dostatek, pomyślność oraz nowe umiejętności, które możemy nieustannie pielęgnować. Najlepiej włożyć do koszyczka np. kawałek drożdżowej baby domowego wypieku.

 

Bazie oraz bukszpan – zielony bukszpan to symbol nadziei chrześcijan na zmartwychwstanie i życie wieczne. Bazie natomiast mają za zadanie zapewnić nam nagrodę w Niebie. Koszyczek, do którego włożymy pokarmy w celu ich poświęcenia, powinien być wykonany z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Jego wnętrze wykładamy śnieżnobiałą serwetą, brzeg koszyka ozdabiamy koronkami. Gdzieniegdzie wtykamy gałązki zielonego bukszpanu, bazie lub gałązkę borówki.