Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Świąteczne wypieki

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.12.05
Doceń i poleć nas
0
0

Ciasteczka - literki

 

Wśród świątecznych wypieków królują ciasta korzenne, pachnące cynamonem, goździkami, kardamonem, pomarańczą, z dodatkiem miodu, bakalii, czy maku.

 

Do najpopularniejszych świątecznych ciast należą pierniki, makowce, keksy, miodowce, na które przepisy zazwyczaj przechodzą w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

 

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na piernik przekładany masą pomarańczową. Jest to piernik przygotowany według tradycyjnej receptury, którego ciasto wymaga kilku dni leżakowania, przed przełożeniem masą.

 

 

 

 

Piernik przekładany

Ciasto

 

  •  1 kg mąki pszennej

     

  •  50 dag miodu

     

  •  4 jajka

     

  •  1 ½ szklanki cukru

     

  •  2 łyżeczki sody oczyszczonej

     

  •  1 przyprawa do piernika

     

  •  2 łyżki masła/ margaryny i 2 łyżki mąki pszennej (do przygotowania formy)

     

Masa do przełożenia

 

  •  25 dag dżemu pomarańczowego

     

  •  10 dag migdałów, łuskanych orzechów włoskich, fig, rodzynek daktyli (bądź owoców kandyzowanych)

     

  •  ½ szklanki miodu

     

Przygotowanie ciasta: W rondlu zagrzewamy miód z przyprawą do piernika. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek w mące i wlewamy do niego ciepły miód. Nożem rozrabiamy ciasto. Dodajemy ubite jajka i rozrabiamy dalej. Ciasto wyrabiamy do tego momentu, aż będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy ją ciastem. Pieczemy około 1 godz. w 180˚C. Ciasto odstawiamy na tydzień, by zmiękło. Dopiero wtedy przekrajamy je na pół i przekładamy masą.

 

 

 

Przygotowanie masy: Do rondla przekładamy konfitury i miód. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki wyparzamy. Migdały obieramy ze skórki i siekamy z orzechami. Figi i daktyle kroimy na małe kawałki. Wszystkie bakalie dodajemy do masy. Przez chwilę smażymy na małym ogniu, a następnie studzimy. Ciasto przekładamy ciepłą masą. Piernik można oblać polewą czekoladową i posypać orzechami.