Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Stół wigilijny

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.12.05
Doceń i poleć nas
0
0

Stół wigilijny

Dekorując wigilijny stół należy zwrócić uwagę, by współgrał on z wystrojem wnętrza. Tradycyjny biały obrus bez wątpienia sprawdzi się w każdych warunkach. Ostrożniejsze powinny być osoby idące z duchem czasu, decydujące się na nakrycie stołu w świątecznych barwach - czerwieni i zieleni, bądź fiolecie, czy szarości, wówczas nie będą one miały już takiej swobody przy wyborze zastawy i dodatków. Długość obrusu należy dopasować do wielkości stołu, tj. powinna być taka, by ze wszystkich stron zwisał na dł. ok. 20 cm. Warto udekorować jego brzegi małymi gałązkami jodły lub świerku. Osoby lubiące artystyczny nieład mogą pokusić się o „porozrzucanie” szyszek na stole i łańcucha koralików. Jeśli miejsce na to pozwoli warto również poustawiać na stole figurki z szopki i świece, które uprzyjemnią atmosferę. Jednak z dekoracjami nie należy przesadzać, gdyż stół powinien być przygotowany funkcjonalnie i gwarantować wszystkim swobodę. Pod obrusem należy umieścić sianko nawiązujące do betlejemskiej stajenki.

Nakrywając stół należy pamiętać o wolnym miejscu dla niespodziewanego gościa. Symbolizuje ono również naszą pamięć o bliskich, którzy nie mogą spędzić z nami świąt. Przy każdym nakryciu na małym talerzyku powinien znaleźć się opłatek wigilijny, znak przyjaźni i miłości, symbolizujący pojednanie i przebaczenie.

Centralne miejsce stołu należy przeznaczyć na bożonarodzeniowy stroik. Sklepy oferują nam bogaty wybór stroików, w związku z czym bez problemu znajdziemy taki, który idealnie będzie pasował do wystroju pomieszczenia. Można oczywiście pokusić się o samodzielne wykonanie świątecznego stroika. Potrzebne do tego będą gałązki świerka, jodły, lub sosny stanowiące jego podstawę, a także wybrane dodatki: szyszki, orzechy włoskie, żołędzie, rajskie jabłuszka, owoce, wstążki, bombki i inne ozdoby choinkowe, i oczywiście świece. Oprócz gąbki florystycznej, którą można nabyć w kwiaciarni, z akcesoriów będą potrzebne nożyczki, sekator i drut. Na początku nadajemy gąbce florystycznej odpowiedni kształt, który będzie podstawą stroika. Następnie uzupełniamy gąbkę gałązkami iglastymi, a w jej środek wkładamy drut, którym przebijemy świecę, przytwierdzając ją do dekoracji. Ostatni krok to przymocowanie dodatków do stroika, za pomocą druta. Stroik jest gotowy!