Chałwy i marcepany (2)
Chałwy i marcepany są prawdziwymi rarytasami dla smakoszy słodyczy. Te wysokiej jakość wyroby cukiernicze powstają z miazgi nasion bądź orzechów, a także różnego rodzaju dodatków. Tylko w naszym sklepie internetowym można kupić najtaniej najlepsze dostępne na rynku chałwy i marcepany.
ChałwaTradycyjnie chałwy wyrabia się z karmelu oraz miazgi nasion, jak np. sezam, mak, orzechy, pestki słonecznika. Chałwy dostępne w sklepach zazwyczaj powstają z miazgi sezamowej, której zawartość w wyrobie powinna stanowić około 50%. W chałwie odnajdziemy również różnego rodzaju substancje słodzące: cukier czy syrop glukozowo-frukotozowy, stanowiący około 40% składu. Do chałwy dodawany jest także utwardzany tłuszcz roślinny, aromat waniliowy, czasem kakao oraz rozmaite bakalie: rodzynki, orzechy, owoce suszone. MarcepanMarcepan wyrabia się z prażonych i zmielonych migdałów, cukru oraz olejku migdałowego. Zważywszy na fakt, że miazga ta jest niezwykle plastyczna, zazwyczaj służy do formowania fantazyjnych słodyczy. Marcepan uchodzi za wykwintny smakołyk.