Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sposoby parzenia kawy.

Anna Pytel
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Sposoby parzenia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Bez filiżanki malej czarnej ciężko nam zacząć dzień. Istnieje mnóstwo gatunków kawy i wiele sposobów na jej parzenie. W jaki sposób uzyskać najlepszy napar, o głębi smaku i aromatu? To pytanie zadaje sobie wielu kawoszy. Oto przegląd najpopularniejszych sposobów parzenia kawy.

 

Zalewanie

Napar kawowy uzyskujemy zalewając zmieloną kawę wrzątkiem. Po kilku minutach otrzymujemy gotowy napój. Jeżeli decydujemy się na tę metodę najlepiej jest do parzenia kawy używać filtrów, które pomogą oddzielić fusy od naparu. Możemy także użyć tak zwanego tłoczka francuskiego, czyli dzbanuszka z sitkiem, które po zaparzeniu kawy przesuwamy w dół. Dzięki temu oddzielimy fusy od naparu. Zbyt długie parzenie kawy powoduje, że z ziaren kawowca wydzielają się szkodliwe substancje, stąd też oddzielenie napary od fusów jest koniecznością.

 

Po turecku

Kawa po turecku to bardzo mocny napar przygotowywany w specjalnym, małym dzbanuszku zwanym tygielkiem. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i wodę. Później podgrzewamy mieszankę do chwili, gdy fusy się podniosą. Nie zagotowujemy jednak wody. Kiedy fusy się podnoszą zmniejszamy płomień lub zdejmujemy tygielek z ognia i mieszamy napar. Po chwili powtarzamy czynność, aż do podniesienia fusów. Arabowie twierdzą, że należy tę czynność powtórzyć trzy razy a wtedy uzyskamy najlepszy napar. Kawa po turecku jest bardzo mocna i nie dodajemy do niej mleka. Pijemy ją przegryzając bardzo słodkim ciasteczkiem lub „hallumi” czyli łakociem przypominającym galaretkę.

 

W ekspresie

Parzenie kawy w ekspresie jest uznawane za najlepszy sposób na uzyskanie aromatycznego i przepysznego naparu, ale ekspres ekspresowi nie równy. Jakość ekspresu wpływa znacząco na jakość naparu. Te same ziarna parzone w różnych ekspresach mogą dawać inny mniej lub bardziej intensywny napar. Ciężko jest wybrać dobry ekspres, najlepiej jest po prostu go osobiście wypróbować, bo czasami droższy ekspres wcale nie musi być lepszy. Dobrze sprawdzają się także małe ekspresy ciśnieniowe, które podgrzewamy na gazie lub kuchence z płytek indukcyjnych. Małe ekspresy są wygodne w użyciu i dają dobry napar, są też stosunkowo niedrogie. Atestowany sprzęt można kupić już za około 100 zł. Jeśli chcemy pić kawę ze spienionym mlekiem musimy do takiego sprzętu dokupić oddzielnie spieniacz do mleka. Elektryczne ekspresy do kawy zwykle mają funkcję spieniania mleka. Poza tym są dość proste w obsłudze i przyciśnięcie jednego przycisku wystarczy, by otrzymać pożądany napój, z mlekiem lub bez.

 

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna to nic innego jak ekstrakt z naparu kawy. Oczywiście, jest ona bardzo wygodna w użyciu bo wystarczy ją zalać gorącą wodą i napój jest gotowy do picia. Niestety, eksperci twierdzą, że jakość kawy rozpuszczalnej nigdy nie dorówna jakości świeżo parzonej kawy. Dlatego wytrwani smakosze nie polecają tego rodzaju napoju, mimo jego praktycznych zalet.