Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sos pomidorowy do pizzy

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Sos pomidorowy do pizzy

Obowiązkowym elementem, którego nie może zabraknąć na żadnej pizzy, jest smaczny i aromatyczny sos pomidorowy. Jego przewaga nad sosem ze sklepu nie polega wyłącznie na smaku – warto pamiętać, że sos domowy nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani żadnych innych szkodliwych składników. Jak więc przygotować pomidorowy sos do pizzy?

Potrzebujemy: 6 dużych pomidorów, oliwę z oliwek, 2-3 ząbki czosnku, cebulę, świeżę bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Pomidory nacinamy delikatnie (samą skórę) i wkładamy do wrzątku. Po kilku minutach obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy i delikatnie szklimy na oliwie. W garnku podgrzewamy łyżkę z oliwy z oliwek, dodajemy pomidory i cebulę, dusimy na małym ogniu około 40 minut. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, kilka liści świeżej bazylii, sól, pieprz, oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 25 - 30 minut. Po tym czasie sos zgęstnieje i będzie gotowy do użycia.