Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sos do sałatek

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.08.20
Doceń i poleć nas
0
0

Uśmiechnięta kobieta w kuchni

 

Każda sałatka, nawet ta najbardziej wymyślna czy egzotyczna wymaga odpowiedniego wykończenia, czyli sosu, podkreślającego smak jej składników i dodającego całości wyrazu. Nie istnieje sos uniwersalny, nadający się do każdego rodzaju warzywnych kompozycji, jednak jest parę przepisów szczególnie popularnych, które warto znać.

 

Pierwszy, wprost podstawowy dotyczy sosu winegret, nie do zastąpienia w kuchni francuskiej i nie tylko. By go przygotować, potrzebujemy pół szklanki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz do smaku. Ponadto można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę świeżo poszatkowanych ziół, odrobinę pasty ze zmiksowanych oliwek oraz łyżkę drobno pokrojonych lub również zmiksowanych suszonych pomidorów. Całość dokładnie mieszamy lub energicznie wstrząsamy w zakręconym słoiczku typu twist. Nadaje sie do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni.

 

 

Bardzo popularny jest także sos tzatziki. Wykonuje się go z połówki obranego i startego na drobnej tarce ogórka, który łączymy z opakowaniem małego jogurtu naturalnego oraz ząbkiem przeciśniętego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także, opcjonalnie, łyżeczką posiekanego szczypiorku, koperku lub szczyptą świeżej mięty.

 

 

Bardziej kolorowy jest "sos tysiąca wysp", w którego skład wchodzą jogurt naturalny (ok. pół szklanki), po 1-2 łyżki ketchupu i majonezu, łyżka soku cytryny oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie ze sobą wymieszane. Warto też wypróbować sos musztardowy o wyrazistym smaku. Przypomina on sos winegret i także sposób jego wykonania jest zbliżony. Pół szklanki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę musztardy oraz 1-2 łyżeczkę miodu lub syropu z agawy umieszczamy razem w słoiczku i wstrząsamy. Dodajemy pieprz, sól i gotowe. Podobnie jak winegret, można go przechowywać przez kilka dni w niskiej temperaturze.