Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sól dobra na wszystko

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.11.25
Doceń i poleć nas
0
0

Łyżka soli

 

Czy wiecie, że w kuchni sól może być wykorzystywana nie tylko, jako przyprawa? Sprawdza się w wielu innych, czasem bardzo kłopotliwych sytuacjach, czasem ratując nas z kulinarnych opresji:

 

- rozgrzany na patelni tłuszcz nie będzie pryskał, jeśli posypiemy ją szczyptą soli 

- odrobina soli poprawi smak… kawy i herbaty

- zapach ryby, cebuli z łatwością usuniemy z dłoni, myjąc je w osolonej wodzie

- do garnka emaliowanego, który się przypalił, wlewamy wodę z solą i odstawiamy na kilkanaście godzin; po tym czasie wodę zagotowujemy – dzięki temu przypalenizna da się z łatwością wyczyścić

- aby sól w solniczce nie zwilgotniała, należy do środka włożyć kilka ziarenek ryżu

- zbyt wyschnięte orzechy włoskie w skorupkach należy zalać słoną wodą i odstawić na kilka dni, po których z powrotem nabiorą właściwego smaku i konsystencji

- szklanki i wszelkie inne szklane naczynia zyskają ładny połysk, jeżeli umyjemy je w wodzie z dodatkiem soli – 2 łyżki stołowe na jeden litr wody. Następnie należy je wypłukać w czystej wodzie, już bez soli

- nóż dużo szybciej da się naostrzyć, jeśli zanurzymy go na pół godziny w posolonej wodzie

- swąd spalenizny powstały po przypaleniu na kuchennej płycie mleka zniwelujemy, jeśli zalana powierzchnię posypiemy solą

- jarzyny dużo łatwiej oczyścimy z robaków i ślimaków, jeśli na kilka minut włożymy je do słonej wody, a następnie wypłuczemy w wodzie czystej

- uporczywych i trudnych do usunięcia plam rdzy na tkaninach pozbędziemy się łatwiej i szybciej, jeśli poplamione miejsce skropimy sokiem z cytryny i posypiemy solą; po kilku godzinach plamę spłukujemy czystą wodą

- świece palą się jaśniej i wolniej stapiają, jeśli naokoło knota nasypiemy odrobinę soli.