Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Słodkie Walentynki

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2015.02.10
Doceń i poleć nas
0
0

Czekoladowe serduszka

Składniki:

Ciasto:

- 25 dag mąki

- 15 dag cukru pudru

- 15 dag miękkiego masła

- opakowanie cukru waniliowego

- jajko

- szczypta soli

Nadzienie:

- dżem morelowy lub brzoskwiniowy

- mleczna polewa czekoladowa

- kilkanaście połówek orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy serca, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy na jasnobrązowo w 160-170 stopniach. Połowę ciastek smarujemy dżemem a połowę ciepłą polewą, odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto z dżemem przykrywamy serduszkiem z polewą, dekorujemy orzechami.

 

Ciasto czekoladowe

Składniki:

- 1,5 szklanki cukru

- kostka margaryny

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki wódki

- 3 łyżki kakao

- ½ opakowania cukru waniliowego

- proszek do pieczenia

- 1,5 szklanki mąki

- 4 jajka

- bakalie

Sposób wykonania:

Cukier, margarynę, wodę, wódkę, kakao i cukier waniliowy gotujemy około 3 minut, odlewamy szklankę a resztę studzimy. Jajka ubijamy, dodajemy mąkę wymieszaną z bakaliami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzoną masę i ponownie mieszamy. Wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Polewamy odłożoną masą, dekorujemy.

 

Walentynkowy smakołyk

Składniki:

Biszkopt:

- 8 jajek

-1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- ½ proszku do pieczenia

- 2 szklanki mąki

Masa:

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka cukru

- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

- ½ opakowania cukru waniliowego

- 1/3 szklanki wody

- kostka margaryny

- 2 łyżki kakao

Polewa:

- 1/3 kostki margaryny

- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka wody

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem, mieszamy z żółtkami roztrzepanymi z cukrem waniliowym i mąką z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Masa:

Do gotującego się mleka z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy mąki wymieszane z wodą. Chwilę gotujemy, mieszając. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy zimny budyń, dzielimy na pół i do jednej dodajemy kakao.

Polewa:

Składniki polewy zagotowujemy.

Z ciasta wycinamy serce (za pomocą szablonu) i przekrawamy na trzy placki. Pierwszy placek smarujemy masą ciemną, drugi jasną, kładziemy trzeci placek, wylewamy przestudzoną polewę i dekorujemy różyczkami z jasnej masy. Boki smarujemy resztkami mas i resztkami ciasta wymieszanymi z kakao.

 

Serduszkowy torcik

Składniki:

Biszkopt ciemny:

- 8 jajek

- 30 dag cukru

- 8 łyżek zimnej wody

- 25 dag mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1,5 dag proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:

- 5 białek

- 15 dag cukru

- 20 dag wiórków kokosowych

- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Biszkopt orzechowy:

- 5 białek

- ¾ szklanki cukru

- 25 dag zmielonych orzechów

- 2 łyżki bułki tartej

- łyżka miodu

Masa:

- 2 kostki masła

- 2 szklanki mleka

- 5 żółtek

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- opakowanie cukru waniliowego

Oraz:

-garść rodzynek

- kilka pokrojonych brzoskwiń

- tortownica w kształcie serca lub okrągła

Sposób wykonania:

Biszkopt ciemny:

Żółtka ucieramy z połową cukru, wlewamy wodę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem, dodajemy do żółtek. Wsypujemy mąkę, proszek i kakao, delikatnie mieszamy. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.

Biszkopt kokosowy:

Białka ubijamy z cukrem, mieszamy z wiórkami, mąką i śmietaną.

Biszkopt orzechowy:

Białka ubijamy z cukrem, mieszamy z orzechami, bułką tartą i miodem. Oba ciasta pieczemy jak biszkopt ciemny.

Masa:

Mleko zagotowujemy z cukrami, mieszamy z resztą składników. Zimne ucieramy z masłem, ewentualnie wlewamy pół kieliszka spirytusu. Do połowy masy dodajemy pokrojone brzoskwinie i rodzynki.

Z okrągłego biszkoptu wykrawamy serce i przekrawamy na dwa placki. Masami przekładamy zimne biszkopty i na wierzchu dekorujemy w kształt serca.

 

Serce z galaretką

Składniki:

Biszkopt:

- 3 jajka

- ¾ szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- cukier waniliowy

- łyżeczka proszku do pieczenia

Oraz:

- dowolna masa do ciasta

- czerwona galaretka

- gotowe ozdoby do dekoracji

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelewamy do kwadratowej lub okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Z biszkoptu wykrawamy serce (za pomocą szablonu), przekrawamy w poprzek na pół. Spód ciasta smarujemy masą przygotowaną według przepisu na opakowaniu, przykrywamy drugim plackiem. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu, odstawiamy do zastygnięcia. Następnie siekamy i wykładamy na ciasto, dowolnie dekorujemy.

 

Milky way

Składniki:

Ciasto:

- 5 jajek

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:

- ½ szklanki mleka

- ¾ szklanki cukru

- 25 dag miękkiej margaryny

- 2 opakowania cukru waniliowego

- 2 szklanki mleka w proszku

Polewa:

- 15 dag mlecznej czekolady

- 5-6 łyżek mleka

Sposób wykonania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia ,prostokątnej formy (25x36 cm). Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy i przekrawamy w poprzek na pół. Zagotowujemy mleko, wsypujemy cukry i chwilę gotujemy. Wystudzone wlewamy do utartej na puch margaryny, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy, kremem przekładamy biszkopt. Czekoladę i mleko rozpuszczamy na małym ogniu i polewamy wierzch ciasta, chłodzimy.

 

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

- 20 dag mąki

- 70 ml mleka

- 3 jajka

- 2 łyżki kakao

- 22 dag cukru

- łyżeczka cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 15 dag masła lub margaryny

Bita śmietana:

- 750 ml kremówki

- ¾ szklanki cukru pudru

Oraz:

- wiśnie ( z konfitury lub kompotu)

mleczna czekolada

- tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki ciasta, miksujemy. Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy około 40 minut w 185 stopniach, studzimy.

Bita śmietana:

Śmietanę ubijamy i przekładamy ciasto, smarujemy wierzch i boki. Dekorujemy wiśniami i posypujemy startą czekoladą.

 

Korsarz

Składniki:

Ciasto:

- 40 dag mąki

- 10 dag cukru

- jajko

- 3 łyżki smalcu

- 1,5 dag proszku do pieczenia

- 1,5 dag cukru waniliowego

- 15 dag masła

- 3 czubate łyżki kakao

Krem czekoladowy:

- 2 łyżki koniaku

- 3 jajka

- 20 dag gorzkiej czekolady

- 3 dag masła

- 5,5 dag cukru

- 125 ml śmietanki

Oraz:

-50 dag malin

- puszka masy kajmakowej

Sposób wykonania:

Ciasto:

Masło i smalec siekamy z mąką, kakao i proszkiem. Białko ubijamy dodając cukry i żółtko, wlewamy do mąki, zagniatamy. Dno tortownicy wykładamy ciastem i pieczemy pół godziny w 190 stopniach, studzimy.

Na ciasto wykładamy masę kajmakową i maliny.

Krem:

Czekoladę z koniakiem i 4 łyżkami wody roztapiamy w kąpieli wodnej, ucieramy z masłem, dodajemy po żółtku, studzimy. Białka ubijamy z cukrem, kilka łyżek dodajemy do masy. Kremówkę ubijamy i z ubitą pianą dodajemy do kremu, mieszamy, wykładamy na owoce. Przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

Ciasto z galaretką z herbaty

Składniki:

Ciasto:

- 4 płaskie łyżki otrębów pszennych

- garść rodzynek

- mały jogurt light np. malinowy

- jajko

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

- budyń waniliowy bez cukru

- mleko-ilość do budyniu

- łyżka cukru

Galaretka z herbaty:

- 3-4 saszetki herbaty brzoskwiniowo-cytrynowej

- 2 łyżki żelatyny

- 5 słodzików

Oraz:

- brzoskwinia

- banan

Sposób wykonania:

Ciasto:

Składniki ciasta dokładnie mieszamy i wylewamy do keksówki (10x30 cm), pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

Budyń gotujemy na mleku z cukrem, według przepisu na opakowaniu, studzimy i ciepły wylewamy na ciasto w keksówce, schładzamy. Po przestudzeniu układamy krążki banana i cząstki brzoskwini.

Galaretka z herbaty:

Herbaty zaparzamy około 8 minut, wsypujemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy słodziki, studzimy i wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce, wstawiamy do lodówki.

 

Czekoladowe cudo

Składniki:

Ciasto:

- 6 jajek

- 4 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 łyżek cukru

Masa:

- 1 budyń waniliowy (na ¾ litra mleka)

- ½ litra mleka

- ½ tabliczki gorzkiej czekolady

- tabliczka mlecznej czekolady

- kostka masła

- 6-10 łyżek cukru

Pianka:

- ½ litra śmietany 30%

- 2 opakowania śmietan-fiksu

- 10 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i kakao, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Po przestudzeniu przekrawamy na dwa placki.

Masa:

Masło ucieramy, budyń gotujemy i przestudzony dodajemy do masła. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z łyżką masła, dodajemy do masy cały czas mieszając, wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę. Masą przekładamy przekrojony biszkopt.

Pianka:

Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch ciasta. Wiórki prażymy na patelni aż nabiorą złocistego koloru i studzimy, posypujemy wierzch ciasta.

 

Ciasto cappuccino

Składniki:

Ciasto 1:

- 5 łyżek cukru

- 5 jajek

- 4 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki kakao

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto 2:

- 5 białek

- 5 łyżek cukru

- 20 dag grubych wiórków kokosowych

- łyżka mąki

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 5 żółtek

- 3 łyżki mąki pszennej

- opakowanie cukru waniliowego

- kostka masła

- budyń śmietankowy bez cukru

- ½ litra mleka

- ¾ szklanki cukru

- 25 dag kawy waniliowej cappuccino w proszku

- spirytus do smaku

Oraz:

- esencja herbaciana (do nasączenia)

Sposób wykonania:

Ciasto 1:

Jajka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Pieczemy pół godziny w 160 stopniach.

Ciasto 2: