Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Składniki budulcowe i mineralne w pożywieniu

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2014.01.03
Doceń i poleć nas
0
0

Zdrowe jedzenie - składniki budulcowe i mineralne

 Dlaczego jemy? Odpowiedzi są dość proste: bo jesteśmy głodni, bo nam smakuje, bo lubimy. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, że jedzenie dostarcza nam również wielu składników, niezbędnych do prawidłowego działania organizmu? Czy wiecie, o jakich składnikach mowa?

Białko to główny składnik pomagający organizmowi na odbudowanie zużytych tkanek i budowę nowych. Jest ono także bardzo istotne w procesie wytwarzania płynów ustrojowych, ciał odpornościowych, enzymów, barwnika krwi i hormonów. Białko odgrywa również ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a także w wielu innych procesach, warunkujących życie. Dlatego też zaopatrywanie naszego organizmu w wystarczającą ilość białka, jest tak ważne. Przy czym należy pamiętać, że powinno być to białko o wysokiej wartości. Te, które czerpane jest z produktów pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja, mleko, sery jest wysokowartościowe, gdyż dostarcza odpowiednich ilości aminokwasów – składników niezbędnych do budowy tkanek. Oprócz białka do składników budulcowych zalicza się dwa bardzo ważne składniki mineralne: wapń i żelazo.

Wapń – to składnik mineralny niezbędny, do normalnego wzrostu i rozwoju kośćca i zębów oraz do zapewnienia właściwej krzepliwości krwi. Najbogatszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory. Czynnikiem, który obniża wykorzystanie wapnia z produktów roślinnych, jest występujący w nich kwas szczawiowy, występujący np. w rabarbarze, szczawiu, szpinaku.

Żelazo to ważny składnik pożywienia, który w połączeniu z białkiem tworzy hemoglobinę – czerwony barwnik krwi. Jego niedobór powoduje anemię. Przyswajalność żelaza zawartego w różnych produktach nie jest taka sama. Żelazo najlepiej przyswaja się z mięsa i jaj.

Pożywienie składające się na nasze codzienne menu zawiera również składniki mineralne, które biorą udział w regulowaniu istotnych procesów, takich jak: przemiana materii, trawienie, przekazywanie bodźców, regulowaniu gospodarki wodnej. Są to m.in. związki chloru, sód i potas.

Równie ważną rolę pełnią witaminy, które dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Do grupy pierwszej należą witaminy z grupy B oraz witamina C, które są niezbędne dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Rozpuszczalnymi w tłuszczach są witaminy: A, D, E i K. I tak np. witamina A jest niezbędna dla wzrostu dzieci młodzieży, a jej bogatym źródłem są: wątroba wieprzowa, żółtko jaja, śmietana i przede wszystkim tran. Witamina D jest bardzo ważna w prawidłowym rozwoju kośćca, zwłaszcza u małych dzieci, zabezpiecza również przed kruchością kości osób starszych.

Nie zapominajmy o tym, że niezastąpionym w funkcjonowaniu każdego żywego organizmu, również ludzkiego, jest woda. Stanowi ona ok. 70% wagi ciała człowieka. Aby nie zachwiać gospodarki wodnej naszego organizmu, powinniśmy spożywać ok. 1,5-2 l. wody dziennie.