Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader
Tagliatelle z kapustą, grzybami oraz wędzonym boczkiem

Tagliatelle
z kapustą, grzybami oraz wędzonym boczkiem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 350g Barilla Tagliatelle
  • 250g liści kapusty
  • 150g pieczarek
  • 80g wędzonego boczku
  • 30g oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • Rozmaryn
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ostrożnie umyj i odsącz liście kapusty. W międzyczasie napełnij spory garnek dużą ilością wody. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj sól (około 7 g na litr wody) oraz grubo poszatkowane liście kapusty.
  2. Po około 10 minutach wrzuć makaron do gotującej się wody i kontynuuj gotowanie zgodnie z opisem na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy makaron się gotuje, na patelni z oliwą podsmaż cienko pokrojone pieczarki, obrany ząbek czosnku, rozmaryn oraz cienko pokrojone papryczki chili (usuń nasionka, jeśli chcesz by danie było mniej ostre).
  4. Na koniec dodaj cieniutko pokrojony boczek wędzony. Po upływie 3 minut zdejmij patelnię z ognia. Usuń ząbek czosnku i rozmaryn.
  5. Odsącz makaron i kapustę, następnie wrzuć je na patelnię do przygotowanych wcześniej składników i przemieszaj.
  6. Podawaj skropione odrobiną oliwy i posypane szczyptą pieprzu dla smaku.
Smacznego!
Wróć