Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader
Spaghetti z klopsikami w pomidorach

Spaghetti
z klopsikami w pomidorach

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 400g Barilla Spaghetti n. 5
  • 300g pulpy pomidorowej
  • 300g mielonej wołowiny
  • 100g bułki tartej
  • 100g parmezanu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Świeże liście bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj klopsiki: połącz mieloną wołowinę z parmezanem, bułką tartą, siekaną pietruszką i drobno poszatkowaną połową ząbka czosnku. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj, a następnie ręcznie uformuj klopsiki.
  2. Następnie gotowe kulki obtocz w mące, pamiętając żeby usunąć jej nadmiar. Na rozgrzanej patelni usmaż je używając dwóch łyżek stołowych oliwy z oliwek. Gdy się przyrumienią, zdejmij z ognia.
  3. W dużym rondelku, na pozostałej oliwie podsmaż pół ząbka czosnku. Następnie zabierz czosnek, dodaj pulpę z pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po kilku minutach dorzuć klopsiki, gotuj przez kilka chwil i zdejmij z ognia.
  4. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Gdy zacznie wrzeć dodaj sól (około 7 g na litr) i gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron gdy będzie al dente, wymieszaj z klopsikami oraz sosem i serwuj.
  5. Przy podaniu każdą porcję możesz ozdobić siekaną pietruszką, tartym parmezanem oraz świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
Wróć