Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader
Lasagne z Pesto Genovese i owocami morza

Lasagne
z Pesto Genovese i owocami morza

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 10 płatów makaronu Barilla Lasagne
  • 180g Pesto Barilla Genovese
  • 200g żabnicy
  • 120g małż (bez skorup)
  • 80g krewetek
  • 150g pomidorków cherry
  • ½ szklanki wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Aksamitny sos rybny
  • 900ml bulionu rybnego
  • 45g masła
  • 45g mąki pszennej
  • Sól i pieprz biały do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz i oczyść krewetki: usuń głowy oraz skorupki, a na grzbiecie zrób płytkie nacięcie i usuń czubkiem noża znalezione przewody pokarmowe. Żabnicę pokrój w kostkę.
  2. Pomidorki cherry umyj i pokrój w ćwiartki.
  3. Na odrobinie gorącej oliwy szybko podsmaż rybę, krewetki oraz małże. Dodaj białe wino i pozwól, by odparowało. Dodaj pomidorki, gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia.
  4. Przygotuj aksamitny sos rybny: rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj. Dodaj gorący bulion rybny, dopraw solą oraz pieprzem, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  5. Natłuść brytfankę żaroodporną. Na dnie rozsmaruj warstwę sosu aksamitnego, którą nakryjesz dwoma płatami makaronu (nie wymaga uprzedniego gotowania). Następnie połóż znów warstwę sosu aksamitnego, posyp kawałkami ryby i polej odrobiną Pesto Barilla Genovese. Powtórz procedurę pięciokrotnie, tworząc naprzemiennie warstwy makaronu, sosu, ryby oraz pesto.
  6. Na koniec zalej całość warstwą sosu aksamitnego oraz kilkoma kroplami Pesto Barilla Genovese.
  7. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozwól by danie odstało około 10 minut przed podaniem.
Smacznego!
Wróć