Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Jak ugotować makaron
w prawdziwie włoski sposób?

1. Właściwa ilość wody
Weź wysoki, duży garnek, wypełniony nie więcej niż do 2/3 wysokości wodą. Zbyt dużo wody może powodować kipienie, zbyt mało wody nie pozwoli makaronowi gotować się prawidłowo.
2. Sól
Sól musi być dodana zaraz po zagotowaniu wody. Sól dodana za późno nie będzie wchłaniana prawidłowo. Dodanie soli za wcześnie może wydłużyć czas doprowadzenia do wrzenia.
3. Czas gotowania
Wrzuć makaron do gotującej wody. Przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu. Perfekcyjnie ugotowany makaron jest miękki na zewnątrz, ale wewnątrz pozostaje jędrny. To jest właśnie efekt al dente.
4. Odsączanie makaronu
Makaron należy odsączyć w dużym durszlaku. Powinien zostać wilgotny, ale nie mokry. Nie spłukuj wodą ani nie polewaj oliwą makaronu!!! Wyjątkiem są makarony używane do sałatek. Warto zachować kilka łyżek wody z odcedzania makaronu, może to być potrzebne do rozcieńczenia sosu przed podaniem.
5. Łączenie z sosem
Nawet odsączony makaron dalej podlega procesowi gotowania, dlatego należy jak najszybciej połączyć go z sosem. Właściwa ilość sosu wg włoskiej sztuki kulinarnej to taka, która tylko lekko pokrywa powierzchnię makaronu.


Czego nie robić
gotując makaron?

1. Nie przepłukuj makaronu wodą po gotowaniu.

2. Nie rzucaj makaronu na ścianę, w celu sprawdzenia czy jest już ugotowany. To tylko mit.

3. Nie dodawaj oliwy do wody do gotowania, aby zapobiec przyklejaniu się makaronu.
Dodawanie oliwy do gotowania jest po prostu stratą oliwy, ponieważ zostaje ona odlana z wodą podczas odsączania. Oliwa sprawia, że makaron będzie śliski i sos nie będzie dobrze przywierał.

4. Nie łam spaghetti.



Jak dobrać sos do makaronu?

Tło

Ogólne zasady dobierania sosów
do kształtu makaronu:


1
Im makaron cieńszy, tym sos powinien być lżejszy.

2
Im makaron jest większy i grubszy, tym lepiej nadaje się do zapiekania w piekarniku.

3
Im więcej w makaronie „próżni”, tym przyjmie więcej sosu.
4
Im większa powierzchnia zewnętrzna makaronu uzyskana dzięki żłobkowaniu, tym więcej sosu się do niego przyklei; do gładkiego makaronu sos trudniej się przykleja.
Produkty
Wróć