Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sałatki na imprezy

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Uśmiechnięta kobieta w kuchni z miską sałaty

 

Planujecie zrobić imprezę, ale nie chcecie spędzać całego dnia w kuchni? Mamy dobrą wiadomość – wcale nie musicie tego robić.

Jeśli nie macie czasu lub gdy nie czujecie się dobrze w roli kucharza, macie proste wyjście: przygotować jedno danie główne na ciepło, prostą przystawkę i kilka nieskomplikowanych, aczkolwiek smacznych sałatek. Lub pójść o krok dalej i urządzić imprezę wyłącznie sałatkową.

Wbrew pozorom sałatkami naprawdę można się najeść a goście z pewnością nie opuściliby Waszej imprezy głodni, z burczącymi brzuchami. Brakuje Wam pomysłu na „imprezowe” sałatki? Skorzystajcie z naszych podpowiedzi:

 

 

 

Sałatka gyros

Składniki:

- jeden podwójny filet (pierś) z kurczaka

- puszka kukurydzy

- 4 małe ogórki konserwowe

- 10 dag kapusty pekińskiej

- przyprawa gyros

- pół szklanki majonezu

- pół szklanki keczupu

- 6 łyżek oliwy

- cebula

- sól

 

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą, solimy i smażymy na patelni. Ostudzonego kurczaka przekładamy na dno salaterki. Połowę majonezu mieszamy z keczupem i warstwą takiego sosu przykrywamy kurczaka. Następnie układamy kolejne warstwy sałatki:

- korniszony pokrojone w kostkę

- sos keczupowo - majonezowy

- kukurydzę

- majonez

Na samym wierzchu układamy pokrojoną kapustę pekińską, którą przykrywamy cieniutką warstwą majonezu i delikatnie solimy.

 


 

Szuba – sałatka śledziowa

 

 

Składniki:

- 7 filetów śledzia marynowanego (ewentualnie matjasa) pokrojonych w drobniutką kostkę

- oliwa

- 2 buraki (starte na tarce jarzynowej)

- 2 ziemniaki (starte na tarce jarzynowej)

- 2 marchewki (starte na tarce jarzynowej)

- 2 jajka ugotowane na twardo

- cebula

- majonez

 

 

Przygotowanie:

Pokrojony filety śledziowe układamy na dnie miski, na nie wykładamy cebulę pokrojoną w kostkę. Skrapiamy delikatnie olejem i solimy. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę z buraków, solimy, kładziemy majonez, warstwę ziemniaków, solimy, smarujemy majonezem, układamy warstwę marchewki, solimy, kładziemy majonez, białko jajka starte na tarce jarzynowej, warstwa majonezu a na koniec posypujemy żółtkiem starte na najdrobniejszej tarce.

 


 

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym i sosem vinegrette z granatów

 

Składniki:

- 3 garście umytej i osuszonej rukoli

- pół owocu granatu

- 10 orzechów włoskich

- gruszka

- ser pleśniowy (ja użyłam błękitnego Lazura)

- sos winegret z soku granatu:

 

 

2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek soku z ziaren granatu, łyżeczka musztardy Dijon, czarny pieprz (wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie wymieszać)

 

 

Przygotowanie:

Rukolę układamy na dużym, płaskim talerzu. Na niej kładziemy w dowolnej kolejności: gruszkę pokrojoną w paski, ser pokrojony w kostkę, orzechy i kilka łyżek ziarenek granatu. Wszystko skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem winegret z soku granatu.

 

 

 

 

Tradycyjna sałatka jarzynowa

 

 

Składniki:

- 3 marchewki

- 2 pietruszki

- mały seler

- puszka czerwonej fasoli

- 2 średnie ziemniaki

- puszka kukurydzy

- puszka zielonego groszku

- 3 ogórki kiszone

- kawałek białej część pora

- opcjonalnie mały słoik grzybów marynowanych

- sporo majonezu, sałatka nie może być za sucha

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek, fasolę i kukurydzę oraz pokrojone ogórki. Por kroimy w miarę drobno i również dodajemy do pozostałych warzyw. Łączymy wszystko dokładnie z majonezem i dodajemy sól i pieprz do smaku. Przekładamy do salaterki, przykrywamy warstwą majonezu i ewentualnie dekorujemy.

 

 

Sałatka z serem feta i suszoną żurawiną

 

Składniki: 

- sałata lodowa

- ser feta

- suszona żurawina

- płatki migdałów (powinno ich być o połowę mniej, niż żurawiny)

- jogurt i majonez - w identycznych proporcjach

- pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Układamy na niej pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy żurawiną. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy pieprz. Takim sosem polewamy warzywa i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.

 

 

Marokańska sałatka z ciecierzycą i kaszą jaglaną

 

Składniki:

- ¾  szklanki kaszy jaglanej

- 1,5 szklanki bulionu (samodzielnie wcześniej przygotowanego)

- 2 łyżki  rodzynek lub suszonej żurawiny, najlepiej nie siarkowanych (można dać więcej)

- 1 mała marchewka

- ¼ czerwonej cebuli<