Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sałatka ze świeżych warzyw.

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.07.17
Doceń i poleć nas
0
0

Świeże pokrojone warzywa

Najsmaczniejsze potrawy często są również najprostsze do zrobienia. Należy do nich sałatka ze świeżych warzyw, która prócz doznań smakowych dostarczy nam również niezbędnych witamin, mikroelementów i błonnika. Do jej przyrządzania powinniśmy w miarę możliwości wykorzystywać te jarzyny, na które akurat jest sezon, gdyż wówczas mają one najkorzystniejsze właściwości. Warto też zaopatrywać się w nie u lokalnych producentów, czyli w praktyce - na bazarku.

 

 

 

 

 

 

Głównymi składnikami szybkiej sałatki warzywnej są pomidor i ogórek, przy czym ten ostatni sprawdzi się zarówno w wersji szklarniowej, jak i gruntowej. Pomidory kroimy w sporej wielkości kostkę, ogórki zaś w półplasterki. Stanowią one bazę potrawy, której charakter możemy zmieniać za pomocą pozostałych składników. Zgodnie z własnym gustem dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, połówki oliwek, paseczki papryki czy nawet seler naciowy. Wartość odżywczą całości wzbogacą kostki sera feta lub kawałki podsmażonego kurczaka.

 

 

 

Ostatnim, ale jakże ważnym elementem sałatki jest odpowiednio sporządzony sos. Należy przygotować go na początku, by zdążył nabrać właściwego aromatu. W szklance mieszamy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz taką sama ilość przygotowanej, ciepłej wody, po czym dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, miętę i trochę czarnego pieprzu. Sól jest zupełnie zbędna, a intensywnego smak potrawie z powodzeniem nadadzą zioła. Powstały sos odstawiamy na około 15 minut i łączymy go z warzywami tuż przed podaniem.

 

Przepis ten jest tylko jedną z możliwych opcji, jak możemy łączyć świeże, sezonowe jarzyny. Zachęcamy do eksperymentowania i realizowania swoich własnych pomysłów. Życzymy smacznego!