Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Sałatka z wątróbką drobiową

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.17
Doceń i poleć nas
0
0

Sałatka z wątróbką drobiową

 

O tym, że warto jeść wątróbkę już pisaliśmy. Zarówno tę drobiową, jak i wieprzową.

Najbardziej znanym i popularnym sposobem podania wątróbki jest ten, znany nam jeszcze z czasów dzieciństwa: z ziemniakami i surówką. Ale czy wiecie, że wątróbka może być również świetnym składnikiem przepysznej sałatki?

Można ją przygotować przy okazji rodzinnego spotkania, imprezy sylwestrowej, czy nawet jako posiłek do pracy. Oto przepis na sałatkę z wątróbką drobiową i sosem balsamico.

 

 

 

 

  

Składniki:

- 600 g. wątróbki drobiowej

- rukola

- oliwki

- 2 pomidory

- biała cebula

- czerwona cebula

- sałata masłowa

- sałata czerwona

- mąka

- sól i pieprz

- olej rzepakowy

 

 

sos balsamico

- 2/3 szkl. octu balsamicznego

- 1/2 szkl. wody 

- łyżka brązowego cukru

- 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu balsamico umieszczamy w rondelku i ustawiamy na średnim ogniu. Sos delikatnie gotujemy przez około 20 minut, często mieszając, aż zredukuje się do ilości ok. 1/4 szkl. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

 

 

Warzywa (z wyjątkiem cebuli) myjemy i osuszamy. Oliwki kroimy na pół, pomidory na ćwiartki, a cebule w półplasterki. 

 

 

Wątróbki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek, a następnie kroimy na mniejsze części. Do woreczka foliowego wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojone wątróbki i potrząsając, obtaczamy je w mące.

 

 

Wątróbki smażymy na rozgrzanym oleju przez kilkanaście minut. Sól i pieprz dodajemy na sam koniec, inaczej wątróbki zrobią się twarde.

 

 

Sałaty (oprócz rukoli), rwiemy na cząstki i układamy na talerzach. Przekładamy na nie porcje jeszcze ciepłej wątróbki oraz pozostałe składniki. Całość posypujemy rukolą (ja robiąc sałatkę w pośpiechu, zapomniałam o tym) i polewamy sosem balsamico.