Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Rozgrzewające napoje na chłodne wieczory

Anna Pytel
Utworzono: 2016.01.11
Doceń i poleć nas
0
0

Gorąca czekolada z chili



To doskonały sposób na poprawę nastroju i rozgrzanie. Jeśli nie przepadasz za chili, przyprawę tę możesz zastąpić imbirem lub cynamonem.
Składniki:
15 dag czekolady deserowej
1 łyżka cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
chili w proszku (do smaku)
starta skórka z pomarańczy
kieliszek koniaku

Czekoladę pokrusz i rozpuść w rondelku z cukrem pudrem, chili (ilość w zależności od preferencji) oraz śmietanką. Pamiętaj, by przez cały czas mieszać, w przeciwnym wypadku czekolada przypali się. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy skórkę z pomarańczy i kieliszek koniaku, co wzmocni rozgrzewające działanie napoju.

Kawa po irlandzku


Kawa po irlandzku z dodatkiem whisky to kolejny niezawodny sposób, by się ogrzać. Jeśli boisz się pić kawę pod wieczór z uwagi na problemy ze snem, skorzystaj z wariantu bezkofeinowego.
Składniki:
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 miarka irlandzkiej whisky
filiżanka espresso
śmietana kremówka ubita z cukrem lub śnieżka
kakao do posypania

Na dno wysokiej szklanki wsypujemy cukier trzcinowy i zalewamy whisky irlandzką. Zaparzamy filiżankę espresso (w ekspresie bądź mokce). Wlewamy do szklanki i dokładnie mieszamy. Na wierzchu kładziemy kilka łyżeczek lekko ubitej śmietanki i posypujemy kakao.

Grzane wino



Do grzańca szczególnie polecane jest czerwone wino. Przyprawy można wybrać według własnego uznania. Należy jednak pamiętać, by nie zagotować wina. Przygotowując owoce, poleca się dokładnie je wyszorować.
Składniki:
500 ml wytrawnego czerwonego wina
2 grube plastry pomarańczy
skórka z połowy cytryny
3 laski cynamonu
5 wyłuskanych ziarenek kardamonu
2 gwiazdki anyżu
2 goździki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 10 min pod przykryciem. Przelewamy przez sitko do wysokich szklanek lub kieliszków i podajemy z ćwiartką plasterka pomarańczy.

Cydr korzenny


Przygotowując grzany cydr, podobnie jak w przypadku grzanego wina, można dać upust wyobraźni, jeśli chodzi o dodatki.
Składniki:
500 ml cydru jabłkowego
300 ml soku jabłkowego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z dwóch mandarynek
3 łyżki domowego soku z maliny lub jeżyny
2 łyżki miodu
kilka goździków
łyżka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 jabłka

Płynne składniki wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, uważając, by nie zagotowały się. Następnie dodajemy przyprawy i jabłka ze skórką pokrojone w kostkę. Podgrzewamy dalej. Gdy miód dobrze się rozpuści, cydr przelewamy przez sitko do kufli i dodajemy kawałki jabłek i pomarańczy.