Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Rodzaje sushi

Anna Pytel
Utworzono: 2014.04.04
Doceń i poleć nas
0
0

Sushi

 

Rodzajów sushi jest przynajmniej kilkadziesiąt. To zarówno sushi tradycyjne, jak i zachodnie, nowoczesne i zmodyfikowane. Minimum wiedzy, jaką powinni posiadać amatorzy tej potrawy, to rozróżnianie kilku podstawowych rodzajów sushi. Podział rodzajów sushi zależy od tego, jak zostało ono wykonane. Przyjrzyjmy się więc różnym odsłonom tej japońskiej potrawy.

- Maki-zushi: najpopularniejszy typ sushi, otrzymujemy je poprzez zawijanie (za pomocą bambusowej maty) w arkusze glonów nori ryżu, wraz z dowolnymi, ulubionymi składnikami: surowymi, wędzonymi rybami, warzywami, etc. Składniki te nazywamy gu. 

Ze względu na ilość składników w maki-zushi, dzielimy ja na: 

 

Hosomaki: cienkie rolki, niewielka ilość ryżu i jeden składnik dodatkowy (ewentualnie dwa), rolka hosomaki dzielona jest na sześć mniejszych części. Możemy tu spotkać np.: kappamaki – cienkie maki z ogórkiem, tekkamaki – maki ze świeżym tuńczykiem,

 

Futomaki – grube (1-2 cm.) rolki wypełnione kilkoma składnikami

Uramaki – tzw. „odwrócone” maki, w których zewnętrzną warstwę stanowi ryż (najczęściej posypany sezamem), a nie glony nori, najpopularniejsze uramaki, to California-roll z ogórkiem, wędzonym łososiem i awokado. 

Temaki – ręcznie formowane sushi, ręcznie zwinięte w formę rożka

- Gunkan-zushi: spłaszczona kuleczka ryżu owinięta ¼ płata nori w taki sposób, aby powstał „koszyczek”, który wypełniamy różnymi, posiekanymi składnikami lub ikrą

- Nigiri-zushi: ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. 

 

- Oshi-zushi: sushi o kształcie prostopadłościanu, który uzyskujemy się dzięki specjalnej formie nazywanej oshibako, ten rodzaj sushi wywodzi się z Osaki: dzieli się na kilka kolejnych rodzajów sushi: hako-sushi (sushi „z pudełka”), battera-sushi, bu-sushi, tazuna-sushi,

- Chirashi-zushi: miseczka ryżu, na którym poukładane są różnorodne składniki: ryby, krewetki, warzywa, itp.

- Inari-zushi: smażone tofu wypełnione ryżem; może też zawierać inne, dodatkowe składniki.

 

- Nare-zushi – to sushi sfermentowane.

Jak przygotować popularne sushi?

Do większość rodzajów sushi niezbędny jest specjalny, odpowiednio przygotowany ryż, o czym już pisaliśmy.

 

 

Temaki z łososiem

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu do sushi

- 1,5 szklanki wody (jeśli gotujemy na kuchence elektrycznej, używamy 1/4 szkl. wody więcej)

- 120 g. świeżego łososia (filet)

- 5-6 glonów nori

- awokado

- 5 łyżek octu ryżowego

- 1,5 płaskiej łyżki cukru

- płaska łyżeczka soli

- sałata karbowana

 

 

Przygotowanie:

Łososia tniemy na kawałki. Jak zrobić to poprawnie, możecie zobaczyć. Nori delikatnie przełamujemy wszerz, na połowę - mają powstać dwa prostokąty. Pierwszy z nich kładziemy na macie, błyszcząca, gładką stroną nori do dołu. Ryż układamy na części chropowatej, matowej. Zajmujemy ryżem połowę przygotowanego nori, tworząc cienką, ok. 5 mm. warstwę. Na ryżu kładziemy sałatę. Następnie kładziemy pokrojone awokado i łososia. Zaczynamy zwijanie - prawy, dolny róg nori zbliżamy do górnej części i przetaczamy całość w lewą stronę, formując rożek. Koniec możemy przykleić, zwilżając go odrobiną wody lub ziarenkiem ryżu. Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi. Teoretycznie należy też po zjedzeniu każdego maki (czyli porcji sushi), oczyścić język zjadając kawałek marynowanego imbiru.

 

 

Nigiri z łososiem

Składniki:

- 1 szklanka ryżu do sushi

- 1 szklanka wody

- ok. 100 g. świeżego łososia

- 3 łyżki octu ryżowego

- 1 płaska łyżka cukru

- płaska łyżeczka soli

- wasabi

 

 

Przygotowanie:

Łososia tniemy na paski o wymiarach 2cm x 5cm. i 0,5 cm. grubości. Za pomocą delikatnie zwilżonej dłoni nabieramy niewielką ilość ryżu, z którego formujemy "wałek" o wymiarach 4cm x 1cm. Wierzch ryżowego wałka smarujemy niewielka ilością wasabi i kładziemy kawałek łososia. Łososia i ryż możemy ewentualnie obwiązać wstążką z kawałka nori.

 

 

Uramaki

Składniki:

- 2 szklanki ryżu do sushi

- 5 plastrów nori

- awokado lub ogórek

- łosoś wędzony lub paluszki krabowe

- wasabi

- biały sezam

- sos sojowy

- gotowa zaprawa z octu ryżowego, dzięki której nie musimy robić jej własnoręcznie z octu, cukru i soli

- mata bambusowa owinięta folią spożywczą

 

 

Przygotowanie:

Aby wykonać uramaki, łamiemy plaster nori (algi) na pół. 0,5 centymetrową, równą warstwę ryżu układamy na matowej części nori. Posypujemy sezamem. Odwracamy ryż na dół. W ten sposób składniki będziemy układali bezpośrednio na nori. Błyszcząca stronę nori smarujemy wasabi, kładziemy łososia lub przekrojone na pół paluszki krabowe oraz pokrojone podłużnie awokado lub ogórek. Następnie zwijamy rolki przy pomocy maty, dokładnie uciskając.

 

 

Smacznego!