Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Pyszne pomysły na dania z łososia

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2016.01.04
Doceń i poleć nas
0
0

Łosoś nadziewany tuńczykiem

 

Składniki:

- 8-10 dużych plastrów łososia wędzonego

- kilka gałązek koperku

Farsz:

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

- 3 łyżki gęstej śmietany

- łyżka koncentratu pom.

- łyżeczka musztardy miodowej

- sok z jednej limonki

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, koncentrat, musztardę i sok z limonki, starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozłożonych plastrach łososia rozsmarowujemy po łyżce farszu i zwijamy roladki. Układamy je na półmisku i dekorujemy gałązkami koperku .Podajemy jako wykwintną przekąskę z kompozycją kolorowych sałat i ciemnym pieczywem.

 

Rolada z łososiem i szpinakiem

 

Składniki:

- 20 dag wędzonego łososia w plastrach

- 20 dag pikantnego, żółtego sera

- 15 dag mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

- 40 dag twarogowego serka naturalnego

- 6 jajek

- sól, pieprz

- gałązki koperku i pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli i pieprzu, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z jajkami. Wylewamy na blachę o wym. 36x24 cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmrożony szpinak odciskamy i wykładamy na masę jajeczną, pieczemy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu wyjmujemy z blachy, rozsmarowujemy warstwę serka naturalnego, rozkładamy plastry łososia. Zwijamy w roladę a następnie zawijamy w folię aluminiową i schładzamy ok. 6 godzin, potem kroimy w ukośne plastry, układamy na półmisku i ozdabiamy.

 

Łosoś pieczony w porach

 

Składniki:

- 60 dag filetów z łososia lub 4 dzwonka

- 1 duży por

- 2-3 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

- suszona bazylia

- sok z 1 limonki

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Przygotowujemy marynatę: sok z limonki, oliwę, obrany i przeciśnięty czosnek, bazylię sól oraz pieprz starannie łączymy ze sobą. Rybę zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Por kroimy w talarki i dzielimy na 2 porcje. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą porcję, na niej układamy rybę, przykrywamy drugą porcją pora i skrapiamy oliwą. Pieczemy 30-45 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.

 

Pasztet z łososia

 

Składniki:

- 60 dag łososia (najlepiej filet)

- 4 małe bułki

- 0,5 szkl. śmietany

- 4 jajka

- 0,5 szkl. mrożonego groszku

- 1 szkl. mleka

- masło

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Groszek gotujemy w osolonym wrzątku, bułki moczymy w mleku, odciskamy. Filet z łososia rozdrabniamy, dodajemy sól, pieprz, jajka, odciśniętą bułkę i śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy groszek i jeszcze delikatnie mieszamy. Formę keksówkę smarujemy masłem, przekładamy masę, wygładzamy. Formę ustawiamy na brytfance z wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach Celsjusza.

 

Roladki z wędzonym łososiem

 

Składniki:

- 5 placków do tortilli o śr. 24 cm.

- 20 dag wędzonego łososia

- 1 mały słoik suszonych pomidorów

- 25 dag serka mascarpone

- 1 długi zielony ogórek

- 40 dag szpinaku(może być mrożony)

- 2 ząbki czosnku

- olej

 

Sposób wykonania:

Świeży szpinak myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku (mrożony wystarczy rozmrozić), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podduszamy na oleju, aż szpinak zmięknie. Placki do tortilli rozkładamy na blacie, każdy smarujemy serkiem mascarpone (szczególnie zakrywamy brzegi). Na każdym placku równomiernie rozkładamy kawałki łososia, pokrojony w kostkę ogórek, posiekany pomidor suszony i uduszony szpinak. Tortille ściśle zwijamy w rulon, kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 2 cm. i układamy na półmisku, ozdabiamy gałązkami koperku. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.