Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przewodnik po odmianach dyń

Dorota Piotrowska
Utworzono: 2013.11.08
Doceń i poleć nas
0
0

Dynie - różne odmiany

 

Do niedawna dynia była raczej rzadkością na polskich stołach. Na szczęście zaczyna się to zmieniać i coraz śmielej wykorzystujemy ją w kuchni, odkrywając jej wszechstronne kulinarne zastosowania. Należy sobie jednak zadawać sprawę z tego, że warzywo to występuje pod postacią dziesiątek odmian, różniących się między sobą wielkością, kształtem, barwą skórki i miąższu oraz przede wszystkim smakiem. Z powodu swoich specyficznych cech każda z nich nadaje się do innego rodzaju potraw. Poniżej zaprezentowano kilka z nich.

 

 

 

Hokkaido to gatunek bardzo popularny i dostępny nawet w supermarketach. Są one nieduże, ważą zwykle 1-3 kg, a ich skórka ma intensywnie pomarańczową barwę. Delikatny, kremowy miąższ charakteryzuje się orzechowym posmakiem. Jako jedna z nielicznych dyń nie wymaga obierania. Jest dość sucha i zwięzła, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy zapiekaniu. Mus z jej miąższu nie jest wodnisty i nadaje ciastom piękną barwę i gładką konsystencję. Można z niej również sporządzać zupy i desery.

 

 

 

 

Muscat de Provance to francuska odmiana dyni, preferowana przez szefów kuchni na całym świecie. Jej główną zaletą jest wyraźnie słodki miąższ o głębokiej, pomarańczowej barwie, który po upieczeniu rozpada się na drobne nitki. Używa się jej m.in. jako dodatek do placków oraz dań z makaronem. W sklepach i na targach rozpoznamy ją bez trudu po płaskim, żebrowanym kształcie oraz ciemnozielonej lub przechodzącej w brudny pomarańcz skórce.

 

 

 

Waltham Butternut to piżmowa dynia z Anglii o charakterystycznym, gruszkowatym kształcie i kremowej skórce. Nie zawiera tak dużo cukru jak poprzednie. Jest dość miękka oraz niewielka, dzięki czemu łatwo się ją kroi. Jej miąższ jest pomarańczowy, gładki i smaczny. Nadaje się do pieczenia, faszerowania oraz na zupy, a także na pure.