Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepisy z wykorzystaniem rabarbaru

Anna Pytel
Utworzono: 2014.06.03
Doceń i poleć nas
0
0

Przepisy z wykorzystaniem rabarbaru

 

Rabarbar, to jedno z ciekawszych warzyw (i nie tylko dlatego, że znaczna część osób uważa, iż rabarbar jest owocem). Występuje w aż siedemdziesięciu odmianach, ale ta najbardziej znana i używana w kuchni, to rabarbar ogrodowy. Jest kwintesencją okresu wiosenno-letniego, a sezon, w którym można go zbierać trwa stosunkowo krótko, bo jedynie około dwóch miesięcy. W kulinariach rabarbar występuje pod wieloma odsłonami, można z niego przygotować najróżniejsze dania, zastosować nie tylko jako dodatek do potraw wytrawnych, ale również użyć przygotowując przetwory, lody, czy słodkie wypieki. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem rabarbaru.

 

 

Krem z mascarpone i białej czekolady z musem rabarbarowym

Składniki:

- 400 g. serka mascarpone

- 100 g. białej czekolady

- 200 g. rabarbaru

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki soku malinowego (opcjonalnie, dla nadania musowi ładnego koloru)

 

 
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy umyć rabarbar i pokroić na kawałki  o długości 1 cm. Warzywo przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy niewielką ilością wody, aby rabarbar był jedynie lekko zanurzony. Rabarbar gotujemy przez około kwadrans, aż całkowicie rozmięknie.

 

Gdy rabarbar jest gotowy, odcedzamy go na sitku. W blenderze miksujemy go na gładką masę z dodatkiem soku z malin.

Biała czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygła.

W oddzielnym naczyniu miksujemy serek mascarpone, aż stanie się puszysty. Dodajemy do niego czekoladę i za pomocą łyżką rozprowadzamy na jednolitą masę.

 

Do wcześniej przygotowanych pucharków lub szklanek będziemy przekładamy najpierw część musu z rabarbaru, następnie warstwę serka z czekoladą i na sam wierzch ponownie mus. Przed podaniem deser należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. 

 

 

 

Sorbet z rabarbaru

Składniki:

- 3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

- 2 szklanki wody

- sok z połowy limonki

- miód

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy, wrzucamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 15 min, do momentu aż rabarbar będzie całkowicie miękki.

Uzyskany „kompot” przelewamy do blendera i miksujemy. Dodajemy sok z limonki oraz miodu do smaku i razem mieszamy.

 

Całość przelewamy do pojemniczków na lód  bądź silikonowych form na muffinki.

 

 

Rabarbar i truskawki pod kruszonką

 

 

Składniki:

- 300 g. rabarbaru

- 150 g. truskawek

- łyżka esencji waniliowej

- 60 g. brązowego cukru

 

na kruszonkę:

- 180 g. mąki pszennej

- 110 g. zimnego masła (prosto z lodówki)

- pół łyżeczki cynamonu

- 20 g. otrębów pszennych

- 30 g. brązowego cukru

 

Przygotowanie:

 

Do naczynia  wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej schłodzone, pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy za pomocą noża. Następnie wsypujemy cukier, otręby i cynamon i szybko zagniatamy. W ten sposób przygotowane ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Umyty i pokrojony rabarbar na centymetrowe kawałki przekładamy na patelnię,  posypujemy 50g  cukru i dodajemy esencję waniliową. Całość  podsmażamy około 5 minut jednocześnie mieszając. Rabarbar odsączamy i nakładamy do połowy każdej z kokilek. Jeśli wolimy słodsze desery, rabarbar można posypać resztą cukru. Każdą kokilkę dopełniamy truskawkami pokrojonymi w plasterki.

Z lodówki wyjmujemy ciasto i trzemy na tarki o największych oczkach. Uzyskaną kruszonką posypujemy dokładnie owoce w kokilkach.

Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut.

 

 

Konfitura z rabarbaru

Składniki:

- kilogram rabarbaru

- 4 łyżki imbiru - obranego i startego na tarce o największych oczkach

- cytryna

- 400 g. brązowego cukru


Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru myjemy, obieramy i kroimy na ok. 7 mm kawałki.

Ze sparzonej cytryny wyciskamy sok. Następnie obieramy ją cytrynę, a skórkę kroimy w cienkie paski.

Na patelnie przekładamy wszystkie składniki, tj. rabarbar, skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir, zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na noc, by rabarbar puścił sok.

Następnego dnia na małym ogniu smażymy wszystko przez ok. godzinę, często mieszając, by konfitura się nie przypaliła.

 

Do wyparzonych słoików przekładamy gotową, jeszcze gorącą konfiturę i umieszczamy pod kocem. Gdy słoiki ostygną można przestawić je do szafek lub spiżarki. 

 

Muffiny z rabarbarem

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- pół łyżeczki soli

- 2 szklanki brązowego cukru

- 2 rozmieszane jajka

- 2 łyżeczki esencji waniliowej

- szklanka maślanki

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- 3 łodygi rabarbaru

- 2 niewielkie jabłka pokrojone w kostkę

 

+ cynamon i brązowy cukier do posypania muffinów

Przygotowanie:

Umyty, obrany i pokrojony rabarbar na części o grubości około 5 mm zasypujemy połową szklanki brązowego cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Do oddzielnego  naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz 1,5 szklanki cukru i mieszamy razem.

W drugiej misce łączymy razem maślankę, olej, esencję i jajka, a następnie dodajemy je do składników suchych.

Do całości dodajemy jabłka i rabarbar i wszystko razem dokładnie mieszamy.

 

Masę przekładamy do foremek i wierzch każdej posypujemy odrobiną cukru i cynamonem. Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 minut.