Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepisy na Wielkanoc

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.04.03
Doceń i poleć nas
0
0

Stół wielkanocny

 

Typowe, polskie święta słyną z niezwykle smacznego jedzenia. Choć potrawy, które znaleźć można na wigilijnym czy bożonarodzeniowym stole różnią się od tych, które podawane są na Wielkanoc, to z pewnością jedne i drugie mają wielu zwolenników. Wśród dań wielkanocnych królują potrawy z jajek, choć oczywiście nie są one jedynymi. Oto kilka propozycji na wielkanocne dania, w tym również na wspomniane jajka i ich mniej tradycyjne odsłony.

Jajka faszerowane pastą z sera gorgonzola

Składniki:

- 5 jajek na twardo

- 2-3 łyżki sera gorgonzola

- pieprz

- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

- łyżka majonezu

- kapary

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przecinamy wzdłuż. Żółtka wyjmujemy i ucieramy z serem i majonezem na jednolitą masę. Dodajemy szczypiorek i pieprz do smaku, a następnie mieszamy. Dekorujemy kaparami.

 

 

Jajka faszerowane serem i szynką

Składniki:

- 5 jajek na twardo

- 30 g. szynki

- 2 łyżki gęstej śmietany

 

- 2 łyżki sera startego, żółtego, twardego sera (użyłam takiego)

- pół kiszonego ogórka

- łyżka posiekanego koperku

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka obieramy i przecinamy na pół. Żółtka wyjmujemy i rozcieramy widelcem. Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, śmietanę, koperek, ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka. Posypujemy drobno posiekanym lub startym ogórkiem.

Jajka w skorupkach, faszerowane na ciepło

Składniki:

- 5 jajek

- łyżka majonezu

- koperek

- szczypiorek

- sól i pieprz

- mąka lub bułka tarta

- masło

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Następnie bardzo dokładnie przekrajamy je wzdłuż i wyjmujemy jajko ze skorupki. Za pomocą maszynki do mięsa mielimy jajka, dodajemy posiekany szczypiorek, koperek i majonez (majonezu nie może być zbyt wiele, aby masa nie była rzadka i jajka nie rozpadały się przy smażeniu). Mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku.

 

 

Masą napełniamy skorupki, po czym część jajek od strony masy panierujemy mąką lub bułką tartą. Smażymy je na rozgrzanym maśle i gotowe! Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

Jajka faszerowane chrzanem i serem

 

 

Składniki:

- 6 jajek

- chrzan

- szczypiorek

- majonez

- ser żółty


Przygotowanie:

Proporcje składników dobieramy wg własnego gustu. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (dzięki soli łatwiej schodzi skorupka). Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już chłodne zdejmujemy skorupki a jajka przekrajamy na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka, które wrzucamy do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy ser pokrojony w drobną kosteczkę oraz szczypiorek. Następnie do smaku dodajemy odpowiednią dla nas ilość chrzanu. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez, ale bardzo ostrożnie, po łyżeczce, żeby masa nie wyszła zbyt rzadka.

Ponownie wszystko dokładnie mieszamy i łyżeczką napełniamy białka. Gotowe!

 

Biała kiełbasa pieczona w piwie

 

Składniki:

- 6 kawałków surowej białej kiełbasy

- 6 cienkich plasterków boczku

- pokrojona papryka

- pokrojona cebula

- ciemne piwo

- majeranek

- sól

- pieprz


Przygotowanie:

Każdy kawałek kiełbasy nakłuwamy kilkakrotnie w różnych miejscach a następnie owijamy plastrem boczku. Umocowujemy go za pomocą wykałaczek. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie obficie polewamy piwem. Posypujemy majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Na wierzchu układamy dowolna ilość kawałków papryki i cebuli. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy przykrywkę, aby boczek się zarumienił. 

 

 

Domowy żurek na zakwasie

 

Składniki:

- kilka kromek ciemnego, czerstwego chleba

- 2 łyżki mąki razowej

- 3 ząbki czosnku

- ziemniaki

- marchewka, pietruszka, seler

- majeranek,

- sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Chleb wkładamy do słoika, zasypujemy go mąką, zalewamy zimną wodą. dodajemy majeranek i 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku. Odstawiamy na kilka dni w ciemne i ciepłe miejsce. Drugiego dnia należy mocno w nim zamieszać łyżką, aby chleb się rozpadł.

Zakwas jest gotowy po około 5-7 dniach. Generalnie nie ma dokładnych wytycznych kiedy dokładnie możemy go zacząć używać, chodzi o to, aby jego kwaśność odpowiadała naszemu smakowi. Ja zawsze żurek gotuję siódmego dnia.

Gdy stwierdzimy, że nasz zakwas odstał już swoje, w 750 ml. wody gotujemy wywar z marchwi, pietruszki i selera. Następnie wyjmujemy włoszczyznę, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie przelewamy do nich przez sitko zakwas. Tutaj również nie ma określonej ilości. Ja dodaję dużo, gdyż lubię, gdy żurek jest kwaśmy, ale każdy dodaje ilość zakwasu wg własnego uznania. Mieszamy, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy, gotujemy wszystko jeszcze 5 minut i gotowe!