Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepisy na tłusty czwartek

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.18
Doceń i poleć nas
0
0

Obwarzanki na tłusty czwartek

 

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła

Mianem tłustego czwartku określany jest ostatni czwartek, który wypada przed Wielkim Postem. W Polsce jest to dzień, kiedy zjadamy bardzo dużo słodkości, głównie pod postacią pączków i faworków (nazywanych również chrustem). Przesądy ludowe mówią nawet, że osoba, która tego dnia nie zje przynajmniej jednego pączka, nie będzie w danym roku cieszyła się szczęściem. Tłusty czwartek jest „świętem” ruchomym, to, kiedy wypada, zależy od daty Wielkanocy. Następuje zaraz po Środzie Popielcowej. Początków tłustego czwartku można doszukiwać się już w starożytności, kiedy to jednego dnia, poprzez jedzenie tłustych potraw, świętowano odejście zimy i początek wiosny. Tego dnia kupujemy wiele smakołyków, jednak z powodzeniem możemy je również przygotować w domu. I to nie tylko wspomniane już pączki i faworki, ale również mniej znane przysmaki.

 

 

Przepis na pączki

Składniki:

- 1 kg mąki
- 8 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 8 żółtek
- 0,5 l mleka
- 1,5 l oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 20 ml. spirytusu (aby pączki nie chłonęły tłuszczu)
- konfitura różana

 

 

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w połowie przygotowanego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

W tym czasie żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i za pomocą łyżki w kształcie kuli lub miksera ucieramy do białości.

Wsypujemy do nich mąkę oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pozostałe mleko (w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. W połowie wyrabiania dodajemy rozpuszczone w garnuszku masło i spirytus.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po wyznaczonym czasie ciasto „odgazowujemy” uderzając je dłonią, a następnie jeszcze chwilę ugniatamy. Aby pączki formowały się bez problemu, palce należy natłuścić, np. zanurzając je w oleju. Z wyrobionego ciasta odrywamy jednakowej wielkości kawałki i rozklepujemy. Na każdy, powstały w ten sposób placek nakładamy łyżeczkę różanej konfitury. I ciasto sklejamy, aby powstała okrągła kula. Każdy, zrobiony w ten sposób surowy pączek odkładamy na stolnicę podsypaną mąką.

W dużym garnku podgrzewamy olej. Kiedy jest gorący, wkładamy pączki, garnek przykrywamy i smażymy w ten sposób ok. 2-3 minut. Następnie pączki za pomocą widelca odwracamy na drugą stronę i smażymy je kolejne 2 minuty.

Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z oleju. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

 

 

Szwedzkie bułeczki karnawałowe

Składniki:

- 4 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 25 g. drożdży
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 75 g. masła
- 1 jajko
- 500 ml. śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru

+ rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek
  cukier puder do posypania
  300 g. masy marcepanowej

 

 

Przygotowanie:

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i delikatnie podgrzewamy. Połowę przelewamy do szklanki, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i do zrobionego w niej dołka wlewamy mleko z masłem i drożdżami. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, sól, cukier, jajko i kardamon. Wszystko mieszamy i zagniatamy energicznie ciasto, do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Trwa to około 20 minut. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając je dłonią i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto na posypanej mąką stolnicy dzielimy na 18 równych części. Następnie formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. 

Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy je 10-12 minut, aż się zarumienią. Gotowe bułeczki wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekrajamy je na 2/3 ich wysokości (zapomniałam o tym i przekroiłam w połowie, nic złego się nie stało).

Masę marcepanową ubijamy z trzema łyżkami śmietanki, na gładką masę. W misce ubijamy pozostałą śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru. Wnętrze każdej bułeczki smarujemy masą marcepanową, a następnie za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskami na nią bitą śmietaną. Przykrywamy drugą częścią bułki i posypujemy cukrem pudrem.

Faworki (chrusty)

Składniki:

- 250 gramów mąki pszennej

- pół łyżki cukru

- 1 łyżka masła

- 4 żółtka

- 3 łyżki śmietany

- kieliszek spirytusu

- ćwierć łyżeczki soli

 

 

+ cukier puder z cukrem waniliowym do posypania faworków i olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę i rozbijamy ją, uderzając wałkiem. Boki powstałego w ten sposób placka składamy do siebie i ponownie rozbijamy. Czynność rozbijania powtarzamy dziesięciokrotnie. Następnie ciasto odkładamy w chłodne miejsce na czterdzieści minut.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko, na ok. 2 milimetrowy placek w kształcie prostokąta. Kroimy go w paski o szerokości dwóch centymetrów i długości pięciu centymetrów. W połowie każdego paska robimy 2,5 centymetrowe nacięcie. Przeciągamy przez nie koniec paska i lekko naciągamy.

W garnku podgrzewamy olej rzepakowy i smażymy w nim faworki z obu stron, na złoty kolor. Faworki wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

 

 

Pączuszki z serka waniliowego 

Składniki:

- 2 opakowania (300 g.) homogenizowanego serka waniliowego

- 1,5 szkl. mąki

- opakowanie cukru waniliowego

- 2 łyżki likieru amaretto (można pominąć)

- 3 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- olej do smażenia

- cukier puder

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz oleju) mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Tłuszcz nagrzewamy w garnku. Ciasto nabieramy na łyżkę stołową i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron, kilkakrotnie przewracając. Wyjmujemy i odsączamy kładąc na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

 

 

 

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.