Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepisy na tanie potrawy obiadowe

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.03
Doceń i poleć nas
0
0

Kobieta w kuchni przygotowująca obiad

 

Czy aby zjeść smacznie, musimy na każdą potrawę wydać dużą sumę pieniędzy lub zamówić stolik w eleganckiej, francuskiej restauracji? Nic podobnego. Istnieje wiele dań, których przygotowanie jest niedrogie, a mimo wszystko na naszych talerzach pojawiają się wyjątkowo dobre potrawy, którymi możemy cieszyć podniebienia nie tylko członków naszej rodziny, ale również zaproszonych na obiad gości. Poznajcie więc przepisy na smaczne dania, które możecie przygotować nawet przy niewielkim budżecie.

 

Kopytka w sosie grzybowym

 

 Składniki:

- kilogram obranych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 300 g. mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy a następnie przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do wystudzonej, ziemniaczanej masy dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto dłońmi aż będzie na tyle zwarte, że da się je formować i kroić. Dodajemy sól i pieprz do smaku (ja często rezygnuję nawet z pieprzu). Ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek o średnicy około 3-4 cm. i kroimy go ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy tak, jak pierogi - ok. 4 minuty od czasu, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie odcedzamy je. Podajemy je na ciepło, polane sosem grzybowym.

 

Sos grzybowy

Składniki:

- 20 dag. suszonych grzybów

- 2 cebule

- oliwa

- sól i pieprz

- 18% śmietana

- mąka

 

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie, w garnuszku, przez 4 godziny. Następnie gotujemy je na gazie około 20 min. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwie, a następnie dusimy z odrobiną wody. Dla zagęszczenia dodajemy pół płaskiej łyżki mąki.

Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody z gotowania) i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy je do podduszonej cebuli.  Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Dolewamy wodę, która została nam z wcześniejszego gotowania grzybów. Gotujemy wszystko około 5 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.

 

Kotlety rybne

Składniki:

- 1 kg. filetów rybnych (dorsz, szczupak lub leszcz - najlepiej jest połączyć dwa różne gatunki)

- 3 jajka

- 2 kromki chałki

- mały kubek śmietanki 30%

- cebula zeszklona na maśle

- sól

- pieprz

- pieprz ziołowy

- oliwa do smażenia

 

Przygotowanie:

Rybę mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jeśli filety były mrożone, musimy je rozmrozić, a później dokładnie odcisnąć z wody. Chałkę moczymy przez kilka minut w śmietance i również mielimy. Dodajemy  troszkę soli i pieprzu do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, możemy dodać bułkę tartą. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety. Następnie musimy "rozbełtać jajka" wraz ze wszystkimi przyprawami. Zamaczamy w nich kotlety i smażymy z obu stron.

Podsmażone kotlety wkładamy do garnka, na dno którego wlewamy odrobinę wody i "podparowujemy" kilka minut pod przykryciem. Podajemy np. z młodymi ziemniakami z koperkiem

 

Pierogi ruskie

Składniki:

ciasto:

- 500 g. maki pszennej

- jajko

- szklanka gorącej wody

- 30 g. masła

- sól

 

nadzienie:

- 500 g. ziemniaków 

- 200 g. twardego, białego sera

- duża biała cebula

- sól i pieprz

 

dodatkowo:

- biała cebula

- olej rzepakowy

 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie studzimy, obieramy ze skóry i przekręcamy przez maszynkę do mielenia. Jedną cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy. Mielimy ją razem z serem. Składniki farszu: zmieloną cebulę, ser i ziemniaki, łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozpuszczone masło z wodą. Dodajemy rozkłócone jajko, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto na pierogi owijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i znowu owinięte folią, odkładamy do lodówki na 15 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wycinamy kółka. W środku każdego z nich umieszczamy serowo - ziemniaczany farsz. Brzegi ciasta sklejamy i dociskamy widelcem. W garnku gotujemy wodę, z dodatkiem soli i oleju. Pierogi wrzucamy do wrzątku, mieszamy i gotujemy ok. 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody, a następnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy pierogi z obu stron.

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i również zrumieniamy na oleju. Piegi ruskie podajemy zrumienione, polane cebulką.

 

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

- 1,5 l. bulionu warzywnego (samodzielnie przygotowanego, a nie z kostki)

- 1 marchew

- kawałek pora

- młoda kapusta

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Do wywaru z warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę, marchew startą na tarce o największych oczkach oraz pokrojony drobno por. Wszystko gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotowe.

 

Pasztet z selera

Składniki:

- 3 duże selery

- 2 średnie marchewki lub 1 duża

- 3 – 4 szklanki wody

- kostka margaryny

- ok. szklanka bułki tartej

- 2 jajka

- sól, pieprz, ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Marchew i seler ścieramy na tarce warzywnej. Wkładamy do garnka i dodajemy wodę i margarynę.  Gotujemy ok. 1 godziny aż selery będą mięciutkie.

Warzywa ostudzamy (jeśli zostało dużo wody, to odcedzamy) i dodajemy bułkę tartą, jajka, sól, pieprz do smaku i inne przyprawy. Pasztet powinien być pikantny ale nie słony. Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na to kładziemy warzywną.  Pieczemy ok. 1,5 godziny w 190 st. To przepis podstawowy na pasztet, ale możemy dodać różne inne składniki: czosnek, pietruszkę, oliwki itd.

 

Klopsiki z mięsa mielonego w sosie koperkowym