Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepisy na imprezę karnawałową - baranina

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2016.01.04
Doceń i poleć nas
0
0

Mielone kotleciki z baraniny

 

Składniki:

- 50 dag mielonej baraniny

- 2 jaja

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- pół szklanki tartej bułki

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki zmielonych przypraw: pieprzu, imbiru, Gożdzików, cynamonu i gałki muszkatołowej

- łyżka posiekanej natki pietruszki

- sól

 

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Do baraniny wbić jaja dodać cebulę, czosnek, natkę, przyprawy korzenne, bułkę tartą i sól. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ok. 5 min. z każdej strony).

 

 

Pulpety z sosem cytrynowym

 

Składniki:

- 50 dag baraniny (jagnięciny)

- 2 cebule

- sól, pieprz

- Sos:

- 3 żółtka

- cytryna

- sól

 

Sposób przyrządzenia:

Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, mięso opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, zemleć wraz z cebulą w maszynce do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić. Z masy mięsnej uformować kulki i ugotować je w posolonym wrzątku. Pulpety wyjąć i trzymać w cieple, wywar zachować. Z cytryny otrzeć łyżeczkę skórki, sok wycisnąć. Żółtka z sokiem i skórką ubijać na parze, aż sos zgęstnieje. Ostrożnie wlać 4 łyżeczki wywaru w którym się gotowały pulpety, posolić, wymieszać. Pulpety polać sosem i od razu podawać.

 

 

Ragout baranie

 

Składniki:

- 50 dag baraniny (łopatka)

- 10 dag słoniny

- łyżka oleju

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- strąk czerwonej papryki

- 2 łyżki kaparów w soli

- pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

- pół łyżeczki suszonego tymianku

- sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso płuczemy, kroimy nieduże kotlety, lekko rozbijamy, smarujemy czosnkiem roztartym z solą, odstawiamy na 2-3 godz. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kwadraty. Cebulę obieramy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso i cebulę. Przekładamy do garnka, skrapiamy gorącą wodą, zalewamy winem i dusimy do miękkości. Słoninę kroimy w wąskie paski i na małym ogniu wytapiamy z niej część tłuszczu. Wtedy dodajemy paprykę i smażymy, mieszając 5 min. Kapary płuczemy z soli, osączamy, dodajemy do baraniny wraz z podsmażoną słoniną i papryką. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i solą. Mieszamy, dusimy jeszcze 10 min.