Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepisy na domowe lody

Anna Pytel
Utworzono: 2014.06.03
Doceń i poleć nas
0
0

Przepisy na domowe lody

 

Pyszne lody to coś, co zwłaszcza latem cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Jednak nie zawsze, kiedy mamy ochotę na ten deser, musimy pędzić do sklepu. Bardzo smaczne lody, w niczym nie ustępujące tym kupowanym, możemy zrobić samodzielnie, w domu. I niekoniecznie jest do tego niezbędna specjalna maszyna. Jeśli jej nie posiadamy, mrożące się lody powinniśmy co 2 godziny wyjmować z zamrażarki i mieszać przez około 2 minuty za pomocą miksera.

  

 

Lody waniliowe

Składniki:

- 9 żółtek

- 1-2 laski wanilii

- 1/2 litra śmietany kremówki 30%

- 130 g. cukru

- 100 ml rumu (+ kolejne ml, na ewentualnie pocieszenie)

- 2 banany

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki suszonych owoców goi

- 3 łyżki płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Ręcznie lub mikserem z żółtek i cukru ubijamy kogel-mogel.

 

Śmietankę przelewamy do garnka i dodajemy do niej przekrojoną wzdłuż wanilię i wydłubane z niej ziarnka. Zagotowujemy, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

 

Gdy śmietanka jest chłodna, porcjami  przekładamy ją do kogla-mogla i dokładnie mieszamy.

 

Masę stawiamy na małym gazie. Ciągle mieszając, podgrzewamy, uważając by jej nie zagotować. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.

 

Wystudzoną masę przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy je przez około pół godziny. Następnie można przełożyć ją do pojemnika na kolejne 30 minut, aby zmroziła się jeszcze bardziej, choć nie jest to konieczne.

Banany obieramy, kroimy w dużą kostkę i z każdej strony podsmażamy na roztopionym maśle.

Na suchej patelni prażymy migdały na zloty kolor, uważając, aby się nie przypaliły.

 

Lody i banany układamy na talerzu, posypujemy migdałami i owocami goji. Banany polewamy rumem i podpalamy. Jeśli będą płonąć, to odnieśliśmy sukces. Jeśli nie, deser i tak zjemy ze smakiem, popijając pozostały rumem.

 

 

Lody czekoladowe

Składniki:

- 800 ml. śmietany 30%
- gorzka czekolada
- szklanka mleka skondensowanego
- kakao
- 2 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

W naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. Gdy będzie puszysta, dodajemy mleko skondensowane i mieszamy delikatnie łyżką.

Czekoladę ucieramy na tarce o największych oczkach i dodajemy do śmietanowej masy.

 

Następnie dodajemy kakao, około 2-3 szklanki, by uzyskać odpowiedni koloru i smaku lodów. Całą masę mieszamy i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

 

 

Wegańskie lody bananowe

 

 

Składniki:

- 3 duże banany
- 2 szklanki orzechów nerkowca, moczonych wcześniej w wodzie przez kilka godzin
- szklanka sojowego mleka o smaku waniliowym
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- kilka kropel esencji waniliowej

 

 

Przygotowanie:

Banany kroimy na kawałki i w  blenderze z resztą składników miksujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy do pojemnika, zakrywamy pokrywką i wstawiamy do zamrażarki.

 

Co godzinę, 3-4 razy  lody będzie trzeba wyjąć z zamrażalnika i ponownie zmiksować, by w ten sposób zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.

 

Po ostatnim miksowaniu lody odstawiamy z powrotem na kilka godzin, do ostatecznego zamarznięcia.

 

 

Lody wiśniowo-jogurtowe

 

 

Składniki:

porcja wiśniowa

- 250 g. wiśni bez pestek

- łyżka miodu

- łyżeczka soku z cytryny

porcja jogurtowa

- 180 g. gęstego jogurtu w stylu greckim

- 1/8 szklanki mleka

- łyżka miodu

- łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie:

 

W blenderze miksujemy wiśnie na gładką masę.

 

W oddzielnym naczyniu łączymy miód, cytrynę  i odstawiamy na bok.

 

Jogurt przekładamy do miski i stale mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Następnie dodajemy miód z cytryną i dokładnie mieszamy.

 

W pojemnikach na lody układamy na zmianę warstwę jogurtową i wiśniową. Gdy pojemnik jest pełny, wkładamy drewniany patyczek i delikatnie mieszamy.

 

Pojemniki wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

 

 

Lody pinacolada

Składniki:

- 125 ml soku ananasowego z kartonu

- 2 łyżeczki soku z limonki

- 80 ml białego rumu

- 2 łyżeczki esencji kokosowej

- 500 ml. śmietany 30%

- 100 g. cukru pudru

- ewentualnie wiórki kokosowe do podania

 

 


Przygotowanie:

Do naczynia wlewamy sok ananasowy, sok z limonki, esencję oraz Malibu. Dodajemy śmietankę i ubijamy mikserem na puszystą, ale nie za sztywną masę.

 

Masę przekładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki. Jeszcze 3 razy, co półtorej godziny będzie trzeba ubić lody mikserem.

 

Po ostatnim miksowaniu lody powinny się mrozić przez 6-8h.

 

Lody pinacolada podajemy w  pucharkach,  posypane wiórkami kokosowymi.