Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wyprzedaż
Wczytywanie...
Kategorie

Przepisy na ciasta bez pieczenia

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.06.03
Doceń i poleć nas
0
0

Przepisy na ciasta bez pieczenia

Przepisy na ciasta bez pieczenia

Ciasta na zimno to idealny deser na ciepłe, wiosenne i letnie dni. Ich przygotowanie jest proste, a co najważniejsze, nie wymaga włączania piekarnika, co jest bardzo istotne w trakcie upałów, gdy słupek rtęci w termometrze, zarówno na zewnątrz, jak i w mieszkaniu, sięga bardzo wysoko.

Napoleonki na szybko

Składniki:

- 5 szkl. mleka

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 4 żółtka

- 3/4 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki pszennej

- kostka masła

- paczka krakersów (w zależności od wielkości foremki)


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy litr mleka i na małym gazie, rozpuszczamy w nim cukier i masło, ciągle mieszając.

W szklance mleka, mieszamy żółtka, budyń i mąkę, aż powstanie jednolita masa. Następnie przelewamy ją do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje.

W blasze solą do góry układamy warstwę krakersów, na które przelewamy krem budyniowy i przykrywamy warstwą krakersów solą do dołu.

Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki i chłodzimy przez co najmniej 8 godzin.

Kolorowy sernik na zimno

Składniki:

- 4 waniliowe serki homegenizowane (po 150 g. każdy)

- 3 galaretki (np. czerwona, zielona, żółta)

- 1 szkl. mleka

- 6 łyżeczek żelatyny

- 12 herbatników digestive (lub jakichś mlecznych)

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki cukru

- banan, brzoskwinia do dekoracji

Przygotowanie:

Przy pomocy wałka kruszymy ciastka. Dodajemy do nich roztopione, przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Na spodzie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy masę z ciastek i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć, mieszamy ją z serkiem waniliowym, a uzyskaną masę wylewamy na spód z ciastek.

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki bardzo ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do miski i ciągle mieszając dodajemy serek waniliowy. Gdy masa będzie gładka, dodajemy kakao z cukrem i dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy na czerwonej warstwie.

W szklance zagotowanego mleka rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Gdy stężeje, dodajemy kolejny serek i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy w tortownicy jako kolejną warstwę.

Zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć, łączymy ją z serkiem waniliowym. Jest to już ostatnia warstwa, jaką wykładamy w tortownicy.

Na najwyższej układamy pokrojony banan i brzoskwinię i zalewamy lekko tężejącą galaretką pomarańczową.

Przez około 2h ciasto schładzamy w lodówce.

Sernik Snickers na zimno

Składniki:

spód:

- 180 g. ciasteczek maślanych

- 90 g. roztopionego masła

- 5 łyżek masła orzechowego

masa serowa:

- 800 g. sera twarogowego półtłustego

- 250 gramów serka mascarpone

- 1,5 szklanki cukru pudru

- łyżeczka esencji waniliowej

- 3 łyżki agaru

lub 2,5 łyżki żelatyny

polewa karmelowa

- szklanka brązowego cukru

- 80 g. masła

- szczypta soli

- 3 łyżki śmietany 12%

- 3 batony Snickers

Przygotowanie:

Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione w garnku masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki utworzą spójną masę. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

Twaróg trzykrotnie mielimy.

Agar (lub żelatynę) wsypujemy do blaszanego kubeczka lub rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na niewielkim płomieniu podgrzewamy, ciągle mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Uważamy, by nie dopuścić do zagotowania.

Serek mascarpone ubijamy mikserem z cukrem pudrem, aż podwoi swoją objętość i stanie się puszysty. Nie przerywając miksowania, dodajemy porcjami zmielony twaróg. Na koniec dodajemy esencję waniliową oraz rozpuszczony agar i dokładnie mieszamy.

Masę serową przekładamy na spód z ciastek i wygładzamy łyżką. Ciasto schładzamy w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Jeśli sernik stężał, przygotowujemy polewę. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i na niewielkim ogniu rozpuszczamy, mieszając. Gdy karmel zyska jasnobrązową barwę, dodajemy masło i cały czas energicznie mieszamy.

Gdy masło się rozpuści, patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy szczyptę soli i śmietanę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Uzyskaną polewę odstawiamy na około 10 minut.

Gdy ostygnie, wyjmujemy sernik z lodówki i pokrywamy nią jego wierzch. Układamy na nim pokrojone batoniki Snickers.

Sernik ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, do czasu aż polewa stężeje.