Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na wegetariański obiad

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na wegetariański obiad

Dla wielu osób synonimem udanego obiadu wciąż jest zestaw: kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Jednak ci, którzy chcą urozmaicać swoją dietę i/albo zdecydowali się na niejedzenie mięsa i są wegetarianami/weganami poszukują innych pomysłów. Jednym z nich są np. placki cukiniowo-ziemniaczane.

Aby je przygotować potrzebujemy średniej wielkości cukinii, 4 ziemniaków,  jajka, soli i pieprzu, ząbka czosnku, otrębów pszennych. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Odstawiamy na bok i po kilku minutach odsączamy z niej wodę.

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Mieszamy razem z cukinią. Dodajemy jajko, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy po czym, aby zagęścić, dodajemy otręby pszenne (mąkę lub bułkę tartą) i znów mieszamy. Z masy formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.

Tak przygotowane placki podajemy na ciepło, z ulubionym sosem np.: chrzanowym, pieczarkowym, kurkowym lub innym ulubionym.