Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Przepis na wegetariański obiad

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na wegetariański obiad

Dla wielu osób synonimem udanego obiadu wciąż jest zestaw: kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Jednak ci, którzy chcą urozmaicać swoją dietę i/albo zdecydowali się na niejedzenie mięsa i są wegetarianami/weganami poszukują innych pomysłów. Jednym z nich są np. placki cukiniowo-ziemniaczane.

Aby je przygotować potrzebujemy średniej wielkości cukinii, 4 ziemniaków, jajka, soli i pieprzu, ząbka czosnku, otrębów pszennych. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Odstawiamy na bok i po kilku minutach odsączamy z niej wodę.

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Mieszamy razem z cukinią. Dodajemy jajko, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy po czym, aby zagęścić, dodajemy otręby pszenne (mąkę lub bułkę tartą) i znów mieszamy. Z masy formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.

Tak przygotowane placki podajemy na ciepło, z ulubionym sosem np.: chrzanowym, pieczarkowym, kurkowym lub innym ulubionym.