Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na świąteczny makowiec

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2015.12.02
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na świąteczny makowiec

 

 Ciasto

- 250 gramów mąki

- mąka do podsypywania

- 2 żółtka jaj
- 170 ml mleka w pokojowej temperaturze
- 170 gramów cukru
- opakowanie cukru waniliowego

- szczypta soli
- 30 gramów roztopionego w garnuszku masła

- 20 gramów drożdży

 

Masa makowa

- 180 gramów maku
- wrzące mleko
- 15 gramów masła

- 50 gramów cukru

- 80 gramów bakalii dobrze posiekanych

- 2 łyżki płynnego miodu

- 2 białka

 

Lukier

Można skorzystać z naszego przepisu na lukier do pierniczków, który świetnie sprawdza się również w przypadku makowców: 

Przygotowanie:

Zaczynamy od masy makowej. Mak płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzącym mlekiem. Stawiamy na gazie i nie dopuszczając do zagotowania, trzymamy do czasu, aż mak będzie można rozetrzeć w palcach.

Następnie odcedzamy go na sicie i mielimy w maszynce – trzykrotnie.

W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier, bakalie, miód i zmielony mak. Smażymy je około 7 minut, stale mieszając.

Tak przygotowany farsz musi wystygnąć. Następnie dodajemy do niego ubite na sztywno białko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Mąkę przesiewamy do miski.

Odmierzamy pół szklanki mleka w temperaturze pokojowej i wkruszamy do niego drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i mieszamy, aby wszystko się rozpuściło. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Tak przygotowaną „miksturę” dodajemy do przesianej mąki.

Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy do mąki z drożdżami. Dodajemy również szczyptę soli, pozostałe mleko i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając roztopione, delikatnie ciepłe masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i elastyczne – około 20 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość.

 

Po wyznaczonym czasie uderzamy ciasto ręką (aby je „rozgazować) i ponownie przez około 5 minut ugniatamy. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Równomiernie rozsmarowujemy na nim masę makową, w taki sposób, aby przy brzegach zostawić około 2 cm. „suchego” ciasta. Zwijamy w rulon wzdłuż linii krótszego boku i końcówki zlepiamy.

Makowiec owijamy papierem do pieczenia, zostawiając trochę wolnej przestrzeni, aby mógł wyrosnąć. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Pieczemy około 45-55 minut, do „suchego patyczka”

Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy makowiec pokrywamy lukrem.

 

Smacznego!